Turquia i Croàcia boicotegen també el lliurament del Nobel a Peter Handke

S'uneixen al boicot anunciat per Albàna i Kosovo perquè l'autor minimitza el genocidi de Srebrenica, on es van massacrar 8.000 musulmans bosnians.

L'escriptor austríac Peter Handke, premi Nobel de Literatura.
L'escriptor austríac Peter Handke, premi Nobel de Literatura.

Turquia i Croàcia han anunciat que els seus ambaixadors a Suècia no participaran aquest dimarts en la cerimònia de lliurament del Nobel de Literatura a l'austríac Peter Handke, en considerar que l'escriptor justifica els crims de guerra comesos pels serbis a Bòsnia.

Amb aquesta mesura, els dos països s'uneixen al boicot anunciat per Albània i Kosovo.

“Donar el premi Nobel de Literatura, el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, a una persona racista que defensa els crims de guerra i nega el genocidi a Bòsnia, és una recompensa als abusos contra els drets humans”, ha denunciat hui el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

A més, Turquia ha demanat revocar la concessió del Nobel a Handke per minimitzar el genocidi de Srebrenica, on 8.000 musulmans bosnians van ser massacrats per forces serbobosnianes el 1995.

Croàcia també ha anunciat la seua absència en el lliurament amb l'argument que, si es lliura el Nobel a Handke, es guardona algú que dona suport a “la política de la Gran Sèrbia” aplicada pel líder autoritari serbi Slobodan Milosevic en la dècada de 1990.

Associacions de víctimes de les matances comeses a Bòsnia durant la guerra civil de 1992-1995, per part de forces serbobosnianes i paramilitars serbis, han protestat aquest dimarts a Estocolm per la concessió del premi a Handke.

També et pot interessar

stats