Turquia continuarà l'acció militar contra els kurds a Síria
Els Estats Units amenacen de sancionar el país davant de la pressió de la comunitat internacional.
Turquia manté la seua operació de guerra en el territori sirià controlat pels kurds. El setge militar continuarà, segons ha avisat el primer ministre turc, tot i que la comunitat internacional li reclama que detinga l’acció del seu exèrcit.
Els Estats Units han acusat el règim turc d'haver atacat la zona on es troben desplegades les tropes nord-americanes, al nord-est de Síria. Un atac sense víctimes per part de l'artilleria turca, prop de la ciutat de Kobane, fora de l‘anomenat "mecanisme de seguretat", l'àrea que pretén controlar el govern d'Ankara.
Per la seua banda, el govern de Turquia ha negat en un comunicat haver comés aquest atac. "Atacar les forces nord-americanes està fora de qüestió. Existeix la coordinació necessària entre les nostres forces i els nord-americans", ha explicat el ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, a la premsa turca des del comandament central de l'operació a Sanliurfa, a uns 50 quilòmetres de la frontera turcosiriana. En el comunicat, informen que, davant d'un atac de les milícies kurdosirianes, van obrir foc "en defensa pròpia" i asseguren que "Turquia no va obrir foc contra el lloc d'observació nord-americà de cap manera".
En els últims dies, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha endurit el to contra el govern turc davant de les fortes crítiques rebudes per part de la comunitat internacional, i fins i tot des del seu partit, per abandonar els aliats kurds. Fins ara, els Estats Units havien combatut, juntament amb ells, el grup jihadista Estat Islàmic, per no voler involucrar-se en l'ofensiva turca contra els kurds. De fet, diversos actors internacionals avisen del risc de reorganització dels terroristes del Daesh.
D'aquesta manera, Trump ha ordenat preparar sancions "significatives" a Turquia per a "dissuadir-la" de continuar amb la seua ofensiva al nord de Síria, davant de la possibilitat que hi haja atacs "indiscriminats" a civils o que es "deixe escapar" presos de l'Estat Islàmic.
La invasió turca del territori kurd de Síria ha desencadenat un conflicte de repercussió internacional. Europa, Rússia i els Estats Units han expressat el rebuig a l’operació militar i alerten sobre el risc de fugida de milers de combatents del Daesh, actualment en presó sota control kurd.