Trump va pressionar Austràlia per a desacreditar la investigació sobre la trama russa

L’executiu australià confirma que Trump va demanar informació sobre la interferència russa en les passades eleccions dels Estats Units.

Donald Trump i William Barr, l’11 de juliol a la Casa Blanca
Donald Trump i William Barr, l’11 de juliol a la Casa Blanca / Michael Reynolds (Efe)

Una setmana després que el Partit Demòcrata iniciara un procés de destitució conegut com impeachment al president dels Estats Units, Donald Trump, per una trucada telefònica en què sol·licitava investigar el seu adversari en les pròximes eleccions, Joe Biden, es destapa un altre cas de pressions polítiques. L’executiu australià ha confirmat aquest dilluns que Trump es va comunicar amb el seu primer ministre, Scott Morrison, per a demanar-li informació que desacreditara la investigació sobre la interferència russa en les passades eleccions del país nord-americà.

El diari The New York Times apunta, a partir de la presumpta revelació de dos funcionaris dels Estats Units coneixedors d’aquesta conversa telefònica, que Trump va demanar a Morrison que ajudara en aquest propòsit al fiscal general William Barr. Les fonts han assenyalat que la Casa Blanca va restringir l’accés a la comunicació entre tots dos mandataris a un xicotet grup d’oficials, igual que es va fer amb la polèmica cridada entre el president estatunidenc i el seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski.

Aquesta conversa amb Morrison subratlla, a més, el fet que Trump percep el fiscal general com un dels seus principals aliats per a desautoritzar la investigació dels passats comicis, iniciada per l’exfiscal Robert Mueller, malgrat que el Departament de Justícia hauria d’actuar amb independència de l’executiu. “Com en la seua trucada amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, la conversa amb Morrison mostra que el president utilitza la diplomàcia d'alt nivell per a avançar en els seus interessos personals”, destaca el rotatiu.

El mitjà estatunidenc ha assenyalat que el Departament de Justícia s’ha negat a pronunciar-se sobre la informació publicada, mentre que tampoc hi han rebut resposta ni de la Casa Blanca ni de l’oficina del primer ministre australià. D’altra banda, Barr ha iniciat enguany una revisió de la investigació d’interferències russes en els comicis presidencials de 2016 per a determinar si les forces de seguretat o unitats d’intel·ligència van actuar de manera inapropiada quan van decidir dur a terme aquestes indagacions.

També et pot interessar

stats