Trump suspén l'ajuda militar a Ucraïna per a pressionar Zelenski
La decisió agreuja més la fissura entre els Estats Units i els aliats europeus tres dies després de l'escridassada inèdita a la Casa Blanca
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat este dilluns paralitzar tota l'ajuda militar a Ucraïna, fins i tot la que està ja compromesa o en camí al destí, segons ha confirmat a EFE un alt funcionari de la Casa Blanca. D'acord amb esta font, el mandatari republicà està molt interessat a aconseguir la pau i necessita "que tots els socis estiguen compromesos amb eixe objectiu". Per eixa raó, Washington posa el suport militar "en pausa" i el revisarà per a assegurar-se que "contribueix a una solució" al conflicte.
Esta decisió suposa detindre el subministrament d'armament o equipament ja en territori de Polònia i preparat per al lliurament últim als ucraïnesos, segons reporta la cadena conservadora Fox News, molt ben connectada amb l'Administració Trump. És la primera conseqüència derivada de l'escridassada inèdita que va rebre el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, per part de l'estatunidenc al Despatx Oval fa tres dies, gravada pels mitjans de comunicació i que el món sencer va poder veure en directe. Ara, este nou colp damunt de la taula agreuja més les fissures entre els dos aliats.
El mandatari i magnat ha adoptat la mesura després de reunir-se este dilluns amb el seu equip, entre altres els secretaris d'Estat, Marco Rubio, i de Defensa, Pete Hegseth, per a avaluar si continuar enviant armes a Kíiv i definir la postura cap a Ucraïna després de la tempestuosa trobada amb Zelenski. Hores abans, Trump havia escrit en la xarxa Truth Social que l'oposició de l'ucraïnés a un acord de pau ràpid amb Moscou podria costar-li el lloc. "Tal vegada algú no vol arribar a un acord, i si no ho vol, crec que eixa persona no estarà per ací molt temps. A eixa persona no se l'escoltarà per molt de temps, perquè crec que Rússia vol arribar a un acord", ha dit.
Zelenski, que després del xoc ha rebut el suport quasi en bloc de la majoria d'aliats de la Unió Europea, s'ha mostrat contrari a un acord ràpid i sense condicions que puga interpretar-se com una capitulació davant de Rússia. A Trump, de fet, no va agradar-li que l'ucraïnés diguera ahir a Londres que un acord eventual del seu país amb Rússia per a acabar la guerra "continua estant molt, molt lluny", i així ho va fer saber en la seua xarxa social. "Esta és la pitjor declaració que podria haver fet Zelenski, i els Estats Units no ho tolerarà per molt més temps!", ha afirmat el republicà.
Després de bonegar l'ucraïnés a la Casa Blanca i retraure-li que no es mostrara prou agraït als Estats Units per l'ajuda, Trump redobla la pressió sobre Zelenski per tal de forçar-lo a mostrar públicament disposició a tancar un acord de pau amb Moscou. La Casa Blanca, però, no ha precisat de moment quin abast té la suspensió ni la quantitat d'ajuda afectada o quant de temps durarà, segons apunta l'agència Reuters. El Pentàgon tampoc ha proporcionat més detalls. I, per la seua banda, l'oficina de Zelenski no ha volgut fer declaracions a Reuters.
Els demòcrates del Congrés dels Estats Units han denunciat este nou moviment de la Casa Blanca. "En congelar l'ajuda militar a Ucraïna, el president Trump ha obert la porta a Putin per a intensificar l'agressió violenta contra ucraïnesos innocents. Sens dubte, les repercussions seran devastadores", ha dit la senadora Jeanne Shaheen, la demòcrata més destacada del Comité de Relacions Exteriors del Senat. Des que Moscou va envair Ucraïna fa tres anys, el Congrés estatunidenc ha aprovat 175.000 milions de dòlars en assistència total per al país, segons el Comité No Partidista per a un Pressupost Federal Responsable.
Zelenski ha deixat clar que un alto el foc ha de portar garanties de seguretat explícites d'Occident per a assegurar que Rússia, que posseeix al voltant del 20% de les terres d'Ucraïna, no torne a atacar, però Trump s'ha negat a donar-li'n.
Europa busca un pla de pau
Mentrestant, les potències europees han tancat files amb Zelenski i treballen en l'elaboració d'un pla de pau que portaran després a Trump, segons han acordat este diumenge en una cimera improvisada a Londres.
En privat, i de vegades en públic, els funcionaris estan molestos pel que veuen com una traïció a Ucraïna, que havia gaudit d'un suport incondicional de Washington des de la invasió russa. França, Gran Bretanya i potencialment altres països de la UE s'han oferit a enviar tropes al país de l'est en cas d'un alto el foc —cosa que Moscou ja ha rebutjat—, però diuen que voldrien el suport dels Estats Units.
No obstant això, el govern hongarés, crític de les sancions europees contra Moscou i el suport financer i militar del bloc a Ucraïna, veu amb bons ulls la pausa de Trump en l'ajuda militar: "El president dels Estats Units i el govern hongarés comparteixen la mateixa postura: en lloc de continuar amb els enviaments d'armes i la guerra, cal un alto el foc i converses de pau com més prompte millor."