Trump relleva l'assessor de Seguretat Nacional després de l'escàndol del Signalgate

La primera reestructuració de govern del republicà envia a l'ONU com a ambaixador Mike Walz, qui va incloure per error un periodista en un xat amb militars en què s'abordava un atac al Iemen

L'exassessor de Seguretat Nacional, Mike Waltz, en un acte el passat  7 d'abril
L'exassessor de Seguretat Nacional Mike Waltz en un acte el passat 7 d'abril / Kevin Mohatt (Reuters)

La primera reestructuració de govern de Donald Trump a la Casa Blanca, just l'endemà de complir cent dies de mandat com a president dels Estats Units, s'ha cobrat el cap de qui fins ara ha sigut l'assessor de Seguretat Nacional, Mike Waltz. Tot i que l'administració republicana ha presentat este relleu com una promoció interna, ja que l'alt càrrec ha sigut proposat per a ser l'ambaixador davant de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), la realitat és que té lloc després de l'escàndol que s'ha batejat com a Signalgate.

La polèmica va esclatar a finals de març, quan va eixir a la llum que Waltz havia inclòs, aparentment per error, un periodista en un xat privat de l'aplicació de missatgeria Signal en la qual diversos membres del gabinet militar van intercanviar informació durant quatre dies sobre els preparatius d'un atac militar efectuat al Iemen el 15 de març. En este grup el secretari de Defensa, Pete Hegseth, va acabar revelant dades delicades, incloent-hi objectius, actius militars desplegats i, amb dos hores d'antelació, el cronograma d'un atac sobre rebels houthis, cosa que va poder posar en perill els militars estatunidencs. Va ser precisament l'infiltrat accidental, l'editor cap de la revista The Atlantic, Jeffrey Goldberg, qui va destapar el cas, publicant les converses.

Waltz mateix va reconéixer l'errada quan tot va eixir a la llum: "Assumisc tota la responsabilitat. Jo vaig crear el grup. És vergonyós. Arribarem al fons de l'assumpte", va dir en la cadena Fox News. Durant anys un ardu defensor de Donald Trump, el fins ara assessor de Seguretat es converteix així en el primer membre del gabinet destituït pel magnat republicà des que ha tornat al poder per l'entropessada del Signalgate, que l'hauria fet perdre el favor del novaiorqués en les últimes setmanes. Després d'una brillant carrera militar, que va incloure desplegaments a l'Afganistan, i de treballar com a director de Polítiques de Defensa en el Pentàgon, l'exassessor va aconseguir un seient a la Cambra de Representants en 2018 per l'estat de la Florida. Al Capitoli es va convertir en un ferm valedor del mandatari durant la seua primera presidència (2017-2021) i també durant la campanya electoral per a renovar el càrrec, on va liderar la coalició Veterans For Trump.

Però totes estes mostres de lleialtat no han evitat que Waltz haja esdevingut, per darrere de Michael Flynn —acomiadat en 2017 per Trump després de només 24 dies en el lloc—, el segon assessor de Seguretat Nacional més efímer de la història dels Estats Units, en haver conservat el càrrec durant 101 dies. Abans que es fera oficial l'eixida de Waltz, la premsa estatunidenca ja havia avançat que Trump planejava fer-lo fora, tant a ell com al seu adjunt, Alex Wong.

Però segons el diari Wall Street Journal, el cap de la Casa Blanca i alts càrrecs de l'executiu estatunidenc estaven descontentaments amb ell ja abans del Signalgate. Membres de la cúpula governamental citats per EFE apunten que a Waltz se l'havia apartat ja de negociacions clau, com la de la cerca d'un acord de pau entre Rússia i Ucraïna, i encara que estava previst que dimarts passat acompanyara Trump a Michigan en l'acte per a commemorar els primers cent dies del seu segon mandat, finalment no hi va acudir. El vicepresident J.D. Vance ha aparegut en televisió per a defensar el que la Casa Blanca vol presentar com una promoció i ha acusat els mitjans de comunicació d'assegurar que es tracta d'un despatxament.

"Des del seu temps en el camp de batalla, al Congrés i com a assessor de Seguretat Nacional meu, Mike Waltz ha treballat àrduament per a prioritzar els interessos de la nostra nació. Sé que farà el mateix en el nou càrrec", ha proclamat el president dels Estats Units en la plataforma Truth Social, des d'on ha fet l'anunci. Ha afegit que serà el secretari d'Estat, Marco Rubio, qui exercirà temporalment com a assessor de Seguretat Nacional mentre "manté el ferm lideratge" al capdavant del seu departament com a secretari d'Estat, equivalent a un ministre d'afers estrangers. "M'honra profundament continuar el servei per al president Trump i la nostra gran nació", ha respost Waltz en X després de l'anunci del mandatari.

La designació de Marco Rubio com a substitut temporal de Waltz tampoc ha estat exempta de polèmica. És la segona vegada que es dona esta situació des del govern de Richard Nixon, quan Henry Kissinger va compaginar els dos càrrecs. Els demòcrates han criticat que el cap de la diplomàcia estatunidenca acumule dues àrees de competències tan importants, en afegir ara Seguretat Nacional. Una de les primeres decisions de Rubio ha sigut nomenar Julie Davis com a ambaixadora a Ucraïna, cosa que consuma este nou gir en la política de Trump respecte al país encapçalat per Volodímir Zelenski.

També et pot interessar

stats