Trump qualifica la condemna per abús sexual de "vergonya" i "caça de bruixes"

L'expresident dels Estats Units continua negant que conega l'escriptora, a qui un jurat considera que va agredir sexualment i va difamar

La periodista Jean Carroll, en l'arribada al jutjat
La periodista Jean Carroll, agredida sexualment per Donald Trump, en l'arribada al jutjat / Reuters

Donald Trump va agredir sexualment la periodista i escriptora Jean Carroll als vestidors d'uns grans magatzems de Nova York en la dècada dels 90. El jurat del tribunal federal de Manhattan ha avalat la veracitat del relat que la víctima va publicar en un llibre el 2019, però amb matisos: condemna l'expresident dels Estats Units per abús sexual, però no per violació. Segons Carroll, l'empresari la va forçar espentant-li el cap contra la paret i li va causar un trauma que li ha impedit tindre relacions sexuals.

"El món coneix per fi la veritat. No és una victòria meua, sinó de cada dona que l'ha patit i qui no han cregut, ha manifestat la víctima en una declaració breu escrita després de conéixer el veredicte. Els advocats de Trump ja han dit que recorreran. 

"No tinc ni idea de qui és aquesta dona. Aquest veredicte és una vergonya, la continuació de la caça més gran de bruixes de tots els temps" ha publicat en un missatge de la xarxa Truth Social Trump, que també ha sigut condemnat per difamar Carroll, acusant-la de "mentidera" i "malalta mental" quan el llibre va veure la llum. 

Captura del missatge de Trump en Truth Social insistint a negar els fets
Captura del missatge de Trump en Truth Social insistint a negar els fets / Truth Social

L'expresident dels Estats Units ha negat sempre que coneguera Carroll, tot i aparéixer en alguna fotografia amb ella. Durant el juí s'ha reproduït el vídeo, gravat durant la campanya presidencial del 2016, en què Trump presumia que les dones li deixaven que les agafara "la figa" i s'hi ha sentit el testimoni de dues dones que asseguren que també van ser agredides sexualment per Trump fa dècades. 

La divulgació d'aquell vídeo va activar una desena d'acusacions de dones contra Trump. Però la de Jean Carroll ha sigut l'única que ha arribat a judici i la primera condemna directa contra Trump després de deixar la presidència del país. La seua empresa, The Trump Organization, va ser sentenciada a pagar 1,61 milions de dòlars per evasió fiscal.

L'equip de Trump alimenta la teoria de la conspiració

La condemna no sembla que haja alterat els plans de l'empresari per a competir, de nou, per la presidència del país, el novembre del 2024, en què ix com a favorit contra la reelecció de Joe Biden. Hi ha veus expertes que veuen poc probable que tinga impacte en els partidaris de Trump, si es té en compte la polarització creient que es viu als Estats Units. La primera reacció de l'equip de campanya de l'expresident evidencia l'enrocament de posicions, incidint en la teoria de la conspiració que alimenta els simpatitzants de l'exmandatari. "En jurisdiccions totalment controlades pel Partit Demòcrata, el sistema judicial de la nostra nació es veu compromés per polítics de l'esquerra extremista. Hem permés que denúncies falses i totalment inventades de persones pertorbades interferisquen en les nostres eleccions, cosa que ha fet un mal immens", han assenyalat en un comunicat.

També et pot interessar

stats