Trump proposa que Jerusalem siga la capital indivisible d'Israel

El president dels Estats Units ha presentat el seu pla de pau per a l’Orient Mitjà.

El president dels Estats Units, Donald Trump, compareix a la Casa Blanca amb el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu
El president dels Estats Units, Donald Trump, compareix a la Casa Blanca amb el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu / Brendan McDermid (Reuters)

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha presentat el seu pla de pau per a Orient Mitjà com una "solució realista” de dos Estats, Israel i Palestina, que inclourà un "territori continu" per als palestins si renuncien al terrorisme. Així mateix ha proposat que Jerusalem siga capital indivisible d'Israel i que Palestina tinga una capital a l'est de la ciutat. 

"El mapa duplicarà el territori dels palestins, amb una capital a l’est de Jerusalem, on els Estats Units obrirà orgullosament una ambaixada", ha dit Trump en una compareixença a la Casa Blanca amb el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu. 

La vall del Jordà s’annexionaria a Israel

Netanyahu ha dit que el pla de pau inclou el suport a l'annexió per part d'Israel de la vall del Jordà, que forma part del 30% del territori de Cisjordània. "Això ens donarà una frontera oriental permanent per a defensar-nos", ha assegurat el primer ministre israelià, en confirmar un detall que promet indignar els palestins i una part de la comunitat internacional. 

Trump ha publicat en el seu compte de Twitter el mapa, que contempla la connexió dels territoris palestins de Gaza i Cisjordània mitjançant un túnel i reserva a Israel la vall del Jordà, situat a l'oest del riu del mateix nom i al costat de la frontera amb Jordània.

El mapa concediria als palestins un estat fragmentat i integrat per complet dins d'Israel, menys la frontera de Gaza amb Egipte, fet que Netanyahu ha definit com a necessari per a permetre que els israelians "es defensen per si mateixos".

Quatre anys perquè Palestina accepte el pla

El president dels EUA ha donat un termini de quatre anys a Palestina per a comprometre's amb la iniciativa i Netanyahu ha confirmat que, durant aquest període, Israel "mantindrà l''statu quo' per a afavorir una negociació amb els palestins.

Encara que els palestins no accepten els EUA com a mediador pels múltiples regals polítics de Trump a Netanyahu, el mandatari estatunidenc confia a convéncer-los. A més, els ha promés una inversió de 50.000 milions de dòlars per a duplicar el seu PIB i crear un milió d'ocupacions.

També et pot interessar

stats