Trump cancel·la abruptament la cimera amb Kim Jong-un

Corea del Nord assegura que estan disposats a parlar amb els Estats Units "en qualsevol moment i de qualsevol manera".

Corea del Nord destrueix el seu centre de proves nuclears
Corea del Nord destrueix el seu centre de proves nuclears / REUTERS

Haguera sigut la primera cita entre els líders dels Estats Units i Corea del Nord després de setanta anys de confrontació. Però Trump ha decidit cancel·lar la cita amb Kim Jong-un per la recent "hostilitat oberta" de Pyongyang. Com ha manifestat en una carta dirigida al mandatari nord-coreà, "la cimera de Singapur, pel bé de les dues parts, però en detriment del món, no tindrà lloc". En la mateixa carta, el president nord-americà ha remarcat que "el món, i Corea del Nord en particular, ha perdut una gran oportunitat per una pau duradora" i també ha destacat que és "un vertader moment trist per a la humanitat". Encara que és una missiva molt formal i amb un alt grau d'amabilitat, la voluntat de la carta ha sigut clarificadora: atribuir al comportament de Kim el motiu de la cancel·lació.

I és que la suspensió de la històrica cimera té lloc després de dies de tensió creixent i nerviosisme entre ambdues parts. La setmana passada, Pyongyang ja va amenaçar d'anul·lar la cimera per considerar com a pressions de la Casa Blanca la imposició d'un model de desnuclearització "unilateral". Corea del Nord va endurir la seua retòrica cap als Estats Units a primera hora d'aquest dijous, advertint que estava preparada per a un enfrontament "nuclear a nuclear" si el país nord-americà no complia amb la cimera. "Si els Estats Units es reuneixen amb nosaltres en una habitació o ens troba en un enfrontament nuclear depén totalment de la seua decisió", ha declarat la vicecancellera d'Afers Exteriors de Corea del Nord, Choe Shon Hui. La Casa Blanca ha manifestat que estan preparats per a respondre a qualsevol acció del país asiàtic.

No obstant això, poques hores després d'anunciar la cancel·lació de la cimera, Trump ha dit que és possible que la cita amb el líder nord-coreà puga ser el 12 de juny o "en una data més tardana". I és que en la carta que el mandatari nord-americà va enviar a Kim ja havia deixat la porta oberta a una possible reconciliació amb ell, expressant-li que "si vosté canvia d'opinió en allò que estiga relacionat amb aquesta cimera tan important, per favor no dubte de telefonar-me o escriure'm".

Reaccions de Corea del Nord

Les primeres reaccions de Corea del Nord a la cancel·lació de la cimera han arribat aquest divendres a través d'un comunicat del viceministre d'Exteriors, Kim Kye-gwan, en el qual insisteix en la disposició del seu govern a parlar amb els Estats Units "en qualsevol moment i de qualsevol manera".

"El nostre compromís de fer tot el que puguem pel bé de la pau i l'estabilitat del món i de la península de Corea es manté intacte; estem oberts a donar temps i una oportunitat als Estats Units", assenyala Kim Kye-gwan en el comunicat. A Pyongyang asseguren que la demolició de la base de proves nuclears el passat dijous suposa el final de les proves atòmiques i demostra els seus esforços per la pau.

També et pot interessar

stats