Les tropes d'Israel entraran a Rafah el 10 de març si Hamàs no allibera els ostatges

La mort de noranta persones en bombardejos nocturns i de huit pacients en l'assalt de l'hospital Nasser apugen per damunt dels 27.000 els cadàvers d'una operació militar que el president del Brasil ha descrit com un "genocidi" similar al de "Hitler"

Refugiats palestins als camps de refugiats de Rafah, apegats a la frontera amb Egipte
Refugiats palestins als camps de refugiats de Rafah, apegats a la frontera amb Egipte / Haitham Imad (Reuters)

Israel ha posat data a la invasió de Rafah. El ministre Benny Gantz, membre del gabinet de guerra, ha anunciat que l'exèrcit llançarà l'ofensiva a l'inici del Ramadà, el 10 de març, si Hamàs no allibera els ostatges. L'anuncia dona tres setmanes de marge a la població civil per a buscar una zona alternativa a la regió, fronterera amb Egipte, on es refugien vora 1,4 milions de desplaçats. El problema és que la gran majoria no tenen on anar. La majoria s'han desplaçat de nord a sud de la Franja de Gaza per a fugir dels bombardejos israelians, que han destruït o danyat vora el 60% dels edificis, incloses les infraestructures civils, com escoles o hospitals que els podien donar recer.

Egipte està construint una tanca de formigó de catorze quilòmetres per a acotar l'eventual entrada de gazians al territori per la frontera.

L'assalt a l'hospital Nasser mata huit pacients

L'hospital Nasser de Khan Yunis, al sud de la Franja, acollia 1.500 refugiats fins dijous, quan les tropes d'Israel l'assaltaren després de prop d'un mes de setge. Huit pacients han mort des de llavors. Alguns, per la interrupció durant tres dies del corrent elèctric, que va interrompre el subministrament d'oxigen al recinte, que era el recurs sanitari més gran que continuava operatiu a l'enclavament. El Ministeri de Sanitat de la Franja, que gestiona el braç administratiu de Hamàs, acusa les tropes de Tel-Aviv de retindre durant hores el personal mèdic, que va ser "emmanillat, colpejat i despullat". 70 sanitaris continuen detinguts i només s'ha deixat retornar al treball 25 d'ells, un fet que complica la ja precària assistència als pacients. Desenes de pacients amb ferides greus han sigut detinguts i es troben en parador desconegut. Al conjunt de la Franja només funcionen, parcialment, 11 dels 36 hospitals.

Israel ha justificat l'assalt a l'hospital Nasser en l'acusació recurrent que les instal·lacions albergaven combatents de Hamàs, i ha exhibit armes i un vehicle presumptament emprat en l'atac del 7 d'octubre per a demostrar-ho. També assegurava que dins hi havia ostatges, però només han trobat medicaments amb els noms dels captius. Sembla que les famílies els enviaran a Hamàs, però el grup islamista no els va repartir als ostatges.

Els bombardejos maten noranta persones a la nit

Almenys noranta civils ha mort durant la nit en nous bombardejos sobre la Franja, la majoria al centre de l'enclavament. Les bombes han portat el terror als camps de refugiats de Nuseirat, Maghazi i Bureij, així com la ciutat de Deir al-Balah i la localitat de Zuwaida, segons l'agència oficial palestina Wafa. L'operació militar israeliana en resposta a l'assalt de Hamàs del 7 d'octubre (1.200 morts, 250 ostatges) ja s'ha cobrat la vida de més de 29.000 persones, la majoria dones i xiquets, segons xifres del Ministeri de Sanitat gazià. El 5% de la població pateix lesions, ha mort o està en parador desconegut, segons la missió de l'ONU a l'enclavament.

El president del Brasil acusa Israel de "genocidi"

El Brasil ha obert una nova via d'aigua en el front diplomàtic, posant el dubte el relat d'Israel. El president Lula da Silva va qualificar diumenge de "genocidi" l'operació militar durant la cimera ordinària de caps d'Estat i de Govern de la Unió Africana.

Va dir que la guerra "entre un exèrcit molt preparat contra dones i xiquets" no havia ocorregut abans en la història, excepte "quan Hitler va decidir matar els jueus", unes declaracions per les quals Israel ha convocat l'ambaixador brasiler al país, per a "una crida de protesta". El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha respost qualificant Lula com "l'antisemita més virulent" i acusant-lo de "deshonrar la memòria dels sis milions de jueus assassinats pels nazis". Hamàs ha demanat la Cort Penal Internacional que incorpore la valoració de Lula a la investigació iniciada per Sud-àfrica contra Israel.

També et pot interessar

stats