Troben les cendres de més de 8.000 víctimes d'un camp nazi a Polònia

Probablement són de cossos exhumats i cremats el 1944 per tractar d’amagar els assassinats

Karol Nawrocki escolta la intervenció de Tomasz Jankowski en el camp d'extermini de Soldau
Karol Nawrocki escolta la intervenció de Tomasz Jankowski en el camp d'extermini de Soldau / Tomasz Waszczuk (Efe)

Una excavació en l'emplaçament de l'antic camp d'extermini nazi de Soldau, prop de la ciutat polonesa de Dzialdowo (nord de Polònia), ha desenterrat 17 tones de cendres que, segons la investigació, indiquen que almenys 8.000 persones hi foren incinerades.

El nombre de víctimes s'ha calculat d'acord amb el pes de les cendres, ha explicat Karol Nawrocki, president de l'Institut de la Memòria Històrica (IPN), ja que un cadàver humà correspon aproximadament a dos quilos de cendres. En una roda de premsa a Gdansk, al nord del país, ha afegit que la troballa forma part d’"un terrible crim contra la nació polonesa". “Les víctimes van ser assassinades com a part del pla alemany d'extermini antipolonés, que buscava privar el país de les elits de l'Estat, de diplomàtics i sacerdots", ha assegurat Nawrocki.

A més l’IPN ha indicat en un comunicat que les restes foren exhumades probablement en la primavera de 1944 i cremades perquè "aquest crim no vera la llum del dia i ningú en poguera ser considerat responsable". Un propòsit que va fracassar "perquè el IPN té la determinació de trobar totes i cadascuna de les víctimes i herois de la Segona Guerra Mundial", afirmen.

El fiscal en cap de l’IPN, Tomasz Jankowski, ha assenyalat que en l'excavació es descobriren dues grans fosses comunes, de 28 i 12 metres de longitud respectivament, i uns tres metres de profunditat, però es creu que en els boscos pròxims podrien haver-hi més tombes.

La universitat de Szczecin s'unirà pròximament a la investigació per a establir amb la màxima exactitud possible la magnitud de la troballa i tractar de reconstruir les tràgiques circumstàncies que l'envolten.

El camp d'extermini nazi de Soldau es va construir el setembre de 1939 a Dzialdowo, allí s’executaren milers de polonesos que lluitaven en la resistència, així com presoners jueus.

L’IPN, creat a Polònia en 1998, té com a principal missió investigar i divulgar els fets ocorreguts en la Segona Guerra Mundial a Polònia, país que va perdre la proporció més gran de persones en relació amb la població, el 17%.

També et pot interessar

stats