Troben als Estats Units 53 fosses amb centenars de menors indis soterrats fa més d'un segle

Un estudi federal sobre els internats que tractaren d'integrar xiquets indis en la societat blanca reporta més de 500 morts d'estudiants enterrats en llocs sense marcar i lluny de les tribus d'origen

La secretària d'Interior dels Estats Units, Deb Haaland, durant la presentació de la investigació
La secretària d'Interior dels Estats Units, Deb Haaland, durant la presentació de la investigació / Reuters

Els Estats Units ha revelat aquest dimecres els resultats d'una investigació que mostra la mort de centenars de xiquets indis en internats dirigits pel govern del país entre els segles XIX i XX, i encara es tem que n'hi puga haver molts més. Deb Haaland, secretària d'Interior en el gabinet encapçalat per Joe Biden i primera índia que forma part del govern, ha donat a conéixer els primers resultats d'una recerca sense precedents posada en marxa pel seu departament sobre aquests centres, que van funcionar als Estats Units entre els anys 1819 i 1969 amb l'objectiu d'integrar els menors indis en la societat blanca. 

Segons les primeres conclusions, més de 500 menors van faltar en aquests internats d'"assimilació" repartits per 37 estats del país —va arribar a haver-hi més de 408 escoles federals—, tot i que podrien ser molts més, a la vista dels primers descobriments. L'informe explica que moltes de les víctimes foren soterrades en llocs sense marcar lluny dels assentaments de les seues tribus. De moment, s'han localitzat 53 zones d'enterraments en la xarxa, però s'espera trobar-ne moltes més.

L'estudi conta que en moltes ocasions els interns —majoritàriament xiquets— eren sotmesos a treballs forçosos i educats a l'estil militar. També tenien prohibit, sota amenaça de durs càstigs, parlar en les llengües natives o practicar les seues religions.

"Procedisc d'avantpassats que van sobreviure els horrors de les polítiques d'assimilació dutes a terme pel mateix departament que ara dirigisc. Ara podem ajudar en l'esforç de recuperar la fosca història d'aquestes institucions que perseguiren les nostres famílies durant tant de temps", ha manifestat Haaland. I ha afegit que les conseqüències d'aquell sistema i el "trauma intergeneracional" que van provocar són "innegables i "aborronadores".

Amb aquest informe, els Estats Units ha fet un primer pas sobre una qüestió que centra ja més d'un any la vida política al Canadà. Als internats d'assimilació del veí del nord, operatius fins a 1997, s'han trobat fins a l'actualitat 1.275 tombes sense identificar.

També et pot interessar

stats