El Tribunal Superior de Londres permet Assange presentar un nou recurs contra l'extradició als Estats Units

El govern estatunidenc s'ha compromés a no aplicar-li la pena de mort

Imatge d'arxiu de Julian Assange el 4 de gener del 2021, des de l'ambaixada de l'Equador a Londres
Imatge d'arxiu de Julian Assange el 4 de gener del 2021, des de l'ambaixada de l'Equador a Londres / Dominic Lipinski / Europa Press
20 de maig 2024 - 16:40

El Tribunal Superior de Londres ha autoritzat este dilluns Julian Assange a presentar un nou recurs contra l'extradició als Estats Units, país que li reclama per díhuit delictes d'espionatge i intrusió informàtica per les revelacions del seu portal Wikileaks. Els jutges Victoria Sharp i Jeremy Johnson l'han autoritzat en concret a recórrer en una altra audiència futura contra dos de les tres garanties oferides pels Estats Units sobre el tractament que rebria si fora entregat per a ser jutjat allà.

El tribunal ha entés que mereixen sotmetre's a un juí en apel·lació els arguments de la defensa que Assange serà discriminat pel fet de no tindre nacionalitat estatunidenca, ja que no se li assegura que puga emparar-se en la Primera Esmena de la Constitució del país, que protegeix la llibertat d'expressió.

En una nota diplomàtica de "garanties" al març, el govern dels Estats Units va dir que el fundador de Wikileaks podrà "intentar plantejar" com a defensa la Primera Esmena, però va matisar que correspondrà a la justícia estatunidenca determinar si se li aplica o no.

L'advocat d'Assange, Edward Fitzgerald, ha recordat que el fiscal estatunidenc del cas, Gordon Kromberg, ja va avisar que ell podria esgrimir com a argument que "els ciutadans estrangers no tenen dret a la protecció de la Primera Esmena, almenys pel que fa a informació de defensa".

La tercera garantia sí que va ser acceptada i no es recorrerà, en la qual l'executiu estatunidenc es comprometia a no aplicar-li la pena de mort.

També et pot interessar

stats