La Justícia britànica acorda extradir Julian Assange als EUA

El Tribunal d'Apel·lació londinenc ha conclòs que el govern nord-americà ha oferit suficients garanties per a protegir la salut mental de l'activista de Wikileaks

Una defensora de Julian Assange mostra una pancarta
Una defensora de Julian Assange mostra una pancarta / À Punt NTC

Els Estats Units han guanyat aquest divendres un recurs davant el Tribunal d'Apel·lació de Londres contra la decisió del gener passat que havia denegat l'extradició de l'activista de Wikileaks Julian Assange per risc de suïcidi.

Els jutges d'aquest tribunal han conclòs que el govern nord-americà ha oferit suficients garanties que Assange rebrà el tracte adequat per a protegir la seua salut mental i han dictat que pot ser extradit.

El magistrat Timothy Holroyde ha indicat que el cas torna ara a la jutgessa de primera instància Vanessa Baraitser —que el 4 de gener va denegar el lliurament— perquè al seu torn el remeta a la ministra de l'Interior, Priti Patel, a fi que ordene l'extradició.

Holroyde ha disposat a més que Assange, de 50 anys, seguirà detingut en el centre penitenciari d'alta seguretat londinenc de Belmarsh, on compleix presó preventiva fins que acabe aquest procés: L'última decisió encara pot recórrer-la la defensa.

En el dictamen, signat per Holroyde i el seu col·lega Ian Burnett —que aquest divendres no ha pogut estar present en la breu vista—, els jutges consideren que Baraitser, que va veure la demanda d'extradició en primera instància, degué informar per endavant a la justícia nord-americana que pensava bloquejar l'extradició a fi que poguera presentar ja llavors garanties sobre el règim penitenciari que s'aplicaria a l'acusat.

En tot cas, les garanties que Washington va presentar posteriorment davant el Tribunal d'Apel·lació "són suficients", assenyalen els magistrats, que rebutgen les crítiques de la defensa.

Durant el judici del 27 i el 28 d'octubre, el fiscal James Lewis, en representació de la justícia nord-americana, va garantir que, si era extradit, el periodista no serà sotmés a "mesures administratives especials" (SAM, en anglés), com tindre vetades les visites o la correspondència, ni abans del judici ni si fora condemnat, ni ingressaria en la presó ADX Florence —de supermàxima seguretat— a Colorado, llevat que —va matisar— posteriorment fera alguna cosa per a meréixer-ho.

A més, Washington promet que, mentre estiguera sota custòdia, Assange rebria el tractament psicològic adequat i, en cas de condemna, podria complir-la al seu país natal, Austràlia.

Els Estats Units reclamen l'australià per a jutjar-lo per 18 delictes d'espionatge i intrusió informàtica després de les revelacions del seu portal Wikileaks, que, entre altres coses, va exposar abusos d'aquell país en les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

Segons la defensa, les acusacions, que diu que poden implicar fins a 175 anys de presó, estan políticament motivades i, si acaben en condemna, seria un precedent catastròfic per a la llibertat de premsa.

També et pot interessar

stats