El tribunal d'apel·lacions de Nova York anul·la la condemna històrica per violació contra Harvey Weinstein

El jutge ordena repetir el juí al productor de cinema, sentenciat a 23 anys de presó en 2020 en el primer cas derivat del #MeToo

El productor de cinema Harvey Weinstein arriba al jutjat de Nova York en 2020
El productor de cinema Harvey Weinstein arriba al jutjat de Nova York en 2020 / Jeenah Moon (Reuters)

El Tribunal d'Apel·lacions de Nova York ha revocat este dijous la condemna històrica per violació contra el productor de cinema Harvey Weinstein que el 2020 li va imposar una pena de 23 anys de presó i va desencadenar el naixement del moviment del #MeToo.

La decisió de la sala judicial és ferma —no hi cap recurs— i es justifica per la detecció d'errades en el procés penal celebrat fa quatre anys, entre d'altres el fet d'haver permés que diverses dones hi testificaren sobre acusacions que no formaven part del sumari. El tribunal ha ordenat per això que s'ha de celebrar un nou juí sobre els fets.

Encara així, Weinstein, de 72 anys, continuarà empresonat perquè ha de complir també una pena de setze anys derivada d'un altre juí que el 2022 el va trobar culpable d'una altra violació a Los Angeles. El que ocorrerà és que possiblement el traslladen del penal de Mohawk, on està tancat actualment, a l'estat de Nova York, a un altre de Califòrnia, per tal de complir la segona sentència. El New York Times diu haver contactat amb la defensa del productor, que no ha sabut precisar si ell ja s'ha assabentat de la nova resolució judicial.

Aquell primer juí a l'exmagnat de Hollywood, ara anul·lat, va ser el germen el 2017 d'un moviment estatunidenc batejat com #MeToo, que ràpidament va escampar-se pel món i va cobrar molta rellevància a escala internacional. Milers de dones s'atreviren a denunciar públicament ser víctimes de violacions i la cultura de la impunitat sexual, en el món de l'espectacle primer i en entorns laborals en general.

La decisió del tribunal d'apel·lacions novaiorqués ha desencadenat una onada d'indignació entre els col·lectius feministes. La Fiscalia de Manhattan també ha expressat el seu disgust: "Farem el que estiga en el nostre poder per a tornar a jutjar el cas i ens mantenim ferms en el nostre compromís amb els supervivents de les agressions sexuals", ha dit la portaveu, Emily Tuttle.

Entre les reaccions destaca també la d'Ashley Judd, una de les actrius que va denunciar per assetjament sexual el cineasta i va inspirar el moviment #MeToo als Estats Units, qui ha titllat de "traïció institucional" la revocació de la històrica condemna. "Això és ser una dona als Estats Units, viure amb el dret dels homes a tindre els nostres cossos", ha dit unes declaracions recollides per Entertainment Weekly.

També et pot interessar

stats