Les tribulacions de l'Iran: com venjar el cap del programa nuclear sense caure en la "trampa" d'Israel
Les represàlies per l'assassinat del científic poden complicar l'aproximació que Teheran espera de l'administració Biden.
Després del funeral d'estat de diumenge, l'Iran soterra aquest dilluns Mohsen Fakhrizadeh, a qui la intel·ligència occidental considera el pare d'un presumpte programa nuclear encobert per a fabricar armes atòmiques, mentre el Pròxim Orient conté la respiració a l'espera de les possibles represàlies.
Teheran ha promés "una dura venjança" per l'assassinat del científic en una emboscada amb tirs i explosius de la qual culpa Israel en l'execució i els Estats Units en la inspiració. Però encara no ha concretat què farà.
El president iranià, Hassan Rouhani, ha avançat que la resposta serà "en el moment apropiat i de la forma adequada" per a evitar caure en la trampa que, al seu juí, ha preparat Israel.
L'assassinat de Fakhrizadeh han tingut lloc poques setmanes abans de la presa de possessió en la presidència dels Estats Units del demòcrata Joe Biden, que advoca per una política més conciliadora amb l'Iran i pel retorn del país al pacte nuclear. Una posició contrària a la de mà dura que defén Israel i que ha aplicat el president ixent Donald Trump, durant el mandat del qual Washington va retirar-se unilateralment de l'acord nuclear amb l'Iran.
Trump assegura que continuarà aplicant noves sancions a l'Iran fins al seu últim dia a la Casa Blanca, un fet que podria reactivar una escalada de tensió difícil de reconduir per la nova administració demòcrata. D'aquesta opinió és l'exassessor de Barack Obama, Ben Rhodes, que ha interpretat l'assassinat del científic com "una acció intolerable destinada a soscavar la diplomàcia entre l'administració estatunidenca entrant i l'Iran".
The New York Times ha revelat que Trump va consultar fa poc la possibilitat de llançar un atac militar contra instal·lacions nuclears iranianes, però finalment els seus assessors van desestimar l'opció.