Tensió a la frontera turcogrega, amb milers de refugiats bloquejats
Un xiquet ha mort aquest dilluns en bolcar una barca amb 48 persones a bord davant les costes de Lesbos.
La tensió a les fronteres entre Grècia i Turquia a la zona de Kastaniés continua aquest dilluns per quart dia consecutiu amb l'afluència de migrants i refugiats sirians des de la part turca i després d’una nit en la qual hi ha hagut enfrontaments entre els policies i els migrants.
La guàrdia costanera ha informat que un xiquet ha mort aquest dilluns quan ha bolcat una barca que transportava 48 migrants i refugiats davant les costes de l'illa grega de Lesbos. L'accident s'ha produït vora les 8:30 hores, quan els tripulants de la barca l'han bolcat. Aquesta és una pràctica comuna, segons la guàrdia costanera, recomanada pels traficants per a forçar el rescat. les autoritats han pogut salvar tota la tripulació excepte un menor, que ha ingressat a l'hospital ja mort. És el primer incident mortal que s'ha registrat en aquests quatre dies de tensió.
Segons les autoritats gregues, en les últimes 24 hores s'han detingut 98 persones que havien aconseguir travessar la tanca i cap d'elles era siriana. La majoria eren afganesos, pakistanesos i somalis, i fins i tot hi havia dos turcs.
La patrulles de l'exèrcit grec han impedit aquest diumenge l'entrada de milers de migrants i refugiats sirians per terra que intentaven accedir a la Unió Europea. Al mateix temps, han incrementat les arribades per mar. Davant aquesta situació, Atenes ha anunciat que suspén el dret a demanar asil durant el pròxim mes. A més, el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, ha anunciat que aquest dimarts es desplaçarà a la zona, acompanyat pel president del Consell Europeu, Charles Michel.
La inacció de les forces turques davant l'escalada migratòria ha propiciat en els últims dies l'arribada de milers de refugiats a les fronteres gregues. Les autoritats de Turquia anunciaren que se'ls permetria el pas, però la policia grega ho ha impedit fent ús, en alguns casos, de gasos lacrimògens.
Turquia acull vora quatre milions de refugiats sirians i els està fent servir per a aconseguir més implicació de les autoritats europees en el conflicte que manté amb Síria. Aquest canvi d'estratègia s'ha produït després de l'atac que van patir la setmana passada les tropes turques a la província siriana d'Idlib i que va acabar amb 33 soldats morts. En les últimes hores, l'exèrcit turc ha abatut dos avions sirians.
Els ministres d'Afers Estrangers de Rússia i Turquia treballen per a fixar una reunió entre els presidents Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan per a estabilitzar la situació. Rússia dona suport al règim del president sirià Bashar al-Assad, mentre que Turquia fa costat als rebels d'Idilib, l'últim bastió de la resistència.