El temor a una quarta onada reactiva les restriccions a les fronteres
El Marroc ha suspés els vols amb França i Espanya, que recupera els controls de carretera a la frontera i prorroga la restricció de viatges no imprescindibles des de l'estranger.
El temor al repunt de contagis a Europa té les primeres conseqüències a les fronteres de la Unió. El Marroc ha suspés els vols amb Espanya i França des d'aquest dimarts i "fins a nou avís". Les connexions per l'aire es limitaran a vols especials que se sotmetran a controls reforçats, segons ha anunciat el govern marroquí.
Alemanya comença a exigir hui un test negatiu de coronavirus a les persones que arriben per via aèria, en l'intent de dissuadir els viatges a les Balears després que les illes isqueren de la zona de risc de contagi, la qual cosa va causar una allau de reserves per Setmana Santa.
Espanya ha recuperat els controls policials per carretera amb França, i ja demana certificats de PCR negatives a totes les persones que hi entren pels passos fronterers dels Pirineus. També ha prorrogat fins al 30 d'abril la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats a l'espai europeu Schengen.
De la decisió s'exceptua Gibraltar, que recupera la llibertat de moviments cap a Algesires a partir de les 18 hores, per obra d'una campanya de vacunació que ha permés immunitzar el 80% de la població. Al penyal ja no és obligatori l'ús de la mascareta ni hi ha toc de queda.
L'excepció britànica
La colònia britànica és la punta de llança de l'estratègia d'immunització del govern britànic, que en les últimes 24 hores ha començat a relaxar les restriccions socials a les illes. El Regne Unit permet trobades a l'aire lliure de fins a sis persones i recupera els esports a l'exterior. Un pas més en la desescalada, que va iniciar el 8 de març amb la reobertura de les escoles, i que preveu reactivar a partir del 12 d'abril l'activitat a les terrasses i el comerç no essencial.
Boris Johnson trau pit amb la campanya de vacunació, la més avançada del continent europeu, i anticipa un abril de "segones dosis", per a reforçar la immunització que, a diferència de la Unió Europea, ha limitat fins ara a una única injecció. Aquesta estratègia es reforçarà amb l'acord amb la farmacèutica GlaxoSmithKline per a fabricar la vacuna de Sanofi, una nova opció contra el coronavirus que encara no ha rebut l'aprovació.
Reclamen un "vertader confinament" a França
En l'altra cara de la moneda hi ha una Unió Europea presa del pànic per la possibilitat d'una quarta onada. Itàlia ha decidit confinar-se els festius de Setmana Santa, amb tancaments perimetrals entre regions, que contrasten amb la llibertat per a viatjar en avió a altres països. I a França, a causa del repunt de contagis, el personal sanitari reclama un "vertader confinament" que rebaixe la saturació de les unitats de vigilància intensiva.
El president de França, Emmanuel Macron defenia aquest dilluns, amb la cancellera alemanya Angela Merkel, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i 22 líders polítics internacionals més, un nou tractat internacional per a ordenar i millorar la resposta en cas de futures pandèmies.