Les restes del coet espacial xinés cauen a l'oceà Pacífic

El pas sense control de l'artefacte ha obligat a tancar durant una hora part de l'espai aeri espanyol

Recorregut previst per les restes del coet xinés
Recorregut previst per les restes del coet xinés / n2yo.com

El fragment del coet espacial xinés descontrolat ha caigut finalment a l'oceà Pacífic al voltant de les onze del matí. Ho ha anunciat el departament de Defensa dels Estats Units fa uns minuts. El coet ha caigut a la mar, encara que es desconeix la zona exacta.

Els centres de vigilància havien alertat que una part del coet xinés, que va posar en òrbita l'últim mòdul d'estació espacial Tiangong, cauria a la Terra, en una àmplia franja que incloïa Espanya i que ha obligat a tancar part de l'espai aeri com a precaució.

Quan el coet xinés Long March 5B ha entrat en l'atmosfera, segons ha indicat Eurocontrol, el recorregut podria afectar el trànsit aeri internacional en forma de retards a terra i desviaments de ruta en vol. La trajectòria erràtica de l'artefacte s'ha notat a l'espai aeri d'Espanya a primera hora del matí.

Els aeroports de Catalunya, Balears, Aragó, Navarra i Castelló han suspés tota la seua operativa, tant d'eixides com d'aterratges, entre les 8:38 i les 9:38 hores, a conseqüència de la reentrada d'un coet xinés en l'atmosfera, que afecta l'espai aeri d'aquests territoris.

L'aeroport de Castelló ha suspés la seua operativa durant 40 minuts aquest matí i el de València ha acollit un vol que hauria d'haver aterrat a Barcelona de la companyia portuguesa TAP.

Les restriccions a l'aeroport de Castelló han provocat el retard d'un vol de Wizzair que hauria d'haver partit rumb a Londres a les 9.40 hores, però que finalment s'ha enlairat a les 10:30 hores. L'aeroport de Manises també ha prestat les seues pistes a dos vols desviats de Madrid que no han pogut aterrar per l'escassa visibilitat a Barajas. Es tracta de dues aeronaus de les companyies Aeroméxico i Coleman.

Protecció Civil ha alertat que estaven restringits “totalment” els vols a Catalunya durant 40 minuts "a causa del risc associat pel pas de l'objecte espacial CZ-5B travessant l'espai aeri espanyol".

Fonts del gestor del trànsit aeri Enaire han assenyalat que la interrupció del trànsit aeri durant aquesta hora provocarà demores durant tota la jornada, si bé encara és prompte per a preveure com evolucionarà la situació.

La decisió de suspendre els vols l'ha presa el Departament de Seguretat Nacional (un òrgan interministerial per a situacions de crisis) després que diverses agències de seguretat aèria mundials feren un seguiment de la trajectòria del coet, de huit tones, que anava a fer una entrada incontrolada en l'atmosfera.

Aquest departament es va constituir en la vesprada del dijous i ha mantingut reunions durant tota la matinada i ha encarregat a Enaire, l'operador del trànsit aeri, executar la suspensió.

Segons un comunicat que havia publicat l'Agència Europea de Seguretat Aèria, el coet podria impactar entre les 9:03 i les 19:37, hora peninsular. En aquest interval, s'havien calculat possibles trajectòries de reingrés.

Al sud d'Europa, l'entrada d'aquest coet, de 20 tones, podria afectar les Canàries, Madrid i Barcelona, Marsella (França), Santa Maria i Lisboa (Portugal), Roma i Bríndisi (Itàlia), Atenes (Grècia) I Nicòsia (Xipre).

Des de l'EASA asseguren que és difícil en aquest moment predir exactament la trajectòria i el lloc on cauran les peces.

La Xina va llançar dilluns un dels seus coets Long March 5B des del Centre de Llançament Espacial Wenchang (Hainan). Amb aquest llançament, enviaven el tercer i últim mòdul a l'estació espacial xinesa Tiangong. Aquest divendres el coet ha reentrat en l'atmosfera terrestre.

El mòdul Mengtian de l'estació espacial xinesa completa la transposició

L'estació espacial xinesa va completar aquest dijous el moviment de transposició del seu mòdul laboratori Mengtian en l'enorme estructura espacial, segons va informar l'Agència Espacial de Missions Tripulades (AEMT) de la Xina.

El Mengtian, juntament amb el mòdul central Tianhe i el Wentian, l'altre laboratori, formen ja units l'estació espacial Tiangong, amb una forma de lletra T després de l'acoblament realitzat en aquesta última missió.

El nou mòdul, amb una longitud de 17,8 metres i un diàmetre de 4,2 metres, pesava al voltant de 23,3 tones en el moment del llançament. Serà una àrea exclusivament de treball i activitat esportiva per als astronautes, al contrari que els altres dos mòduls, que disposen de banys i dormitoris.

L'estació espacial xinesa, el nom de la qual significa Palau Celestial, pesarà unes 70 tones i s'espera que funcione al voltant de quinze anys orbitant a 400 quilòmetres de la superfície terrestre.

També et pot interessar

stats