El Suprem impedeix a Trump la deportació de vora 700.000 joves migrants

El president nord-americà va interrompre el 2017 el programa DACA, en una decisió que el tribunal considera "arbitrària i capritxosa".

Joves "somiadors" celebren la sentència a les portes del Suprem
Joves "somiadors" celebren la sentència a les portes del Suprem / Jonathan Ernst (Reuters)

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit mantindre el programa d'acció diferida per als arribats en la infància, conegut com DACA, que protegeix de la deportació uns 650.000 joves indocumentats coneguts com "somiadors".

En una sentència ajustada, per 5 vots a favor i 4 en contra, el Suprem ha conclòs que Trump no va seguir els mecanismes establits en la llei quan va interrompre el 2017 el programa DACA, creat el 2012 per l'expresident Barack Obama i que ha permés treballar o estudiar a milers d'indocumentats que van arribar als Estats Units de petits. De fet, el tribunal considera que la decisió del president Trump va ser "arbitrària i capritxosa".

El tribunal no ha entrar a valorar la legalitat de DACA, sinó que ha rebutjat el procediment que va emprar el govern de Trump a l'hora de tombar el programa i ha deixat clar que la Casa Blanca pot intentar interrompre'l de nou, però és probable que li resulte complicat fer-ho abans de les eleccions de novembre.

La decisió suposa una enorme victòria i un alleujament per als centenars de milers de "somiadors", que esperaven amb nerviosisme un veredicte del qual depenen els seus projectes de vida, que han quedat als llimbs des que Trump va anunciar la interrupció del programa fa quasi tres anys. Molts d'aquests joves eren pessimistes sobre la decisió del Suprem, pel fet que la majoria conservadora de la cort inclou dos jutges nomenats per Trump que, de fet, es van oposar a la decisió de la majoria dels jutges de mantindre el programa.

Trump qualifica "d'horrible" la sentència

Per la seua banda, Trump, ha qualificat "d'horrible" la sentència del Suprem: "Aquestes decisions horribles i políticament carregades que ixen del Tribunal Suprem són com ràfegues d'escopeta a la cara de la gent que s'enorgulleix de dir-se republicans o conservadors", ha escrit en Twitter. Així mateix, ha demanat el vot en els comicis de novembre perquè puga nomenar més jutges d'aquesta del tribunal.

D'altra banda, polítics demòcrates i activistes pels drets dels immigrants als Estats Units s'han unit per a demanar al Congrés que aprove mesures que donen estabilitat als joves emparats per la DACA després de la sentència del tribunal.

També et pot interessar

stats