Stoltenberg refreda l'entrada d'Ucraïna en l'OTAN: "Ara la prioritat és que guanye la guerra"

El secretari general de l'Aliança Atlàntica assegura que "no té sentit" discutir l'adhesió mentre el país no siga "sobirà i independent"

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, visita la base estatunidenca de Ramstein
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, visita la base estatunidenca de Ramstein / Heiko Becker (Reuters)

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, s'ha mostrat poc partidari d'abordar l'entrada d'Ucraïna en l'Aliança Atlàntica mentre no vença a Rússia en la guerra que es lliura a l'Est d'Europa. En declaracions abans de la reunió que ha celebrat aquest divendres el grup de contacte sobre la defensa d'Ucraïna a la base estatunidenca de Ramstein, a Alemanya, Stoltenberg ha deixat clar que tots els socis de l'organització estan d'acord que el país liderat per Volodímir Zelenski esdevindrà membre de l'OTAN, però ara l'objectiu principal és garantir que "Ucraïna prevalga" i que el president rus, Vladímir Putin, "no guanye la guerra". "Sense una Ucraïna sobirana i independent no té sentit discutir una adhesió", ha justificat.

En aquest sentit, el mandatari ha assegurat que dijous ja va remarcar a Kíiv que "el futur d'Ucraïna està en la família euroatlàntica". L'aliança, tot i això, veu indispensable que vegada acabe la contesa, el país haurà de tindre "la dissuasió per a repel·lir nous atacs"

"L'OTAN està amb Ucraïna. Vam estar al vostre costat després de l'annexió il·legal de Crimea per part de Rússia el 2014 i estem al vostre costat hui, en l'heroica lluita contra els invasors russos i en defensa del vostre país", deia la vespra, durant una visita sorpresa a Kíiv en el primer viatge que fa el màxim dirigent de l'OTAN a Ucraïna des de l'inici de l'agressió militar russa fa ja catorze mesos.

Stoltenberg se centra ara en el suport de l'OTAN a Ucraïna mentre dure la guerra. Aquest dijous remarcava que els aliats han subministrat més de 150.000 milions d'euros en ajuda, de la qual 65.000 en assistència militar. "Seguirem al vostre costat demà, mentre reconstruïu i treballeu per un futur millor per al poble ucraïnés", afegia.

El Kremlin acusa d'"arrossegar" Ucraïna al bloc

Les declaracions de Stoltenberg s'han vist ràpidament contestades pel Kremlin. En la roda de premsa que ofereix diàriament, el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha acusat l'OTAN de continuar la seua política per a "arrossegar" Ucraïna al bloc euroatlàntic i "absorbir-la". "L'OTAN continua mostrant l'essència agressiva, de la qual parlem fins i tot abans de l'inici de l'operació militar especial. Evidentment, continua amb la seua línia d'absorbir i arrossegar Ucraïna a l'Aliança", ha manifestat el polític.

També et pot interessar

stats