SpaceX obri les portes de l'espai als civils amb un llançament històric

Els que hi van dins són un multimilionari, un enginyer aeronàutic, una metgessa i una científica, que estaran tres dies orbitant i fent una volta a la Terra cada 90 minuts

Els quatre tripulants civils del vol espacial Inspiration4
Els quatre tripulants civils del vol espacial Inspiration4 / SpaceX

Ja estan passejant per l'espai els tripulants de la Inspiration4. És la primera vegada que es fa una missió espacial amb personal civil i no hi ha cap astronauta professional. Tal com estava previst s'ha enlairat aquesta passada nit des de cap Canaveral, a Florida, en un coet de l'empresari Elon Musk.

Els que hi van dins són un multimilionari, un enginyer aeronàutic, una metgessa, que és una jove de 29 anys amb càncer que busca recaptar fons, i una científica, la primera pilot negra que va a l'espai. Estaran tres dies orbitant i fent una volta a la Terra cada 90 minuts.

La històrica missió Inspiration4 de la companyia privada estatunidenca SpaceX, que ha posat per primera vegada en l'espai quatre civils, aplana el camí espacial per a aquells que no són astronautes professionals.

Una càpsula Dragon de la companyia d'Elon Musk s'ha enlairat amb èxit amb la primera tripulació totalment civil. Sense astronautes pel mig, la "històrica" missió busca que en un futur "l'espai siga més accessible per a tots els que desitgen anar-hi", segons ha expressat Gwynne Shotwell, presidenta de SpaceX, després de la fita espacial.

Aquest pas històric per als viatges espacials privats dona continuïtat a diversos mesos de gran activitat de l'agència espacial estatunidenca, la NASA, gràcies als coets i les càpsules reutilitzables de SpaceX, que redueixen els costos de les noves missions comercials, que van començar el 2020.

Però aquesta vegada els tripulants són el multimilionari i pilot Jared Isaacman (38 anys), l'enginyer aeronàutic Chris Sembroski (42), l'assistent mèdica Hayley Arceneaux (29) –que és una supervivent de càncer– i la científica i educadora Sian Proctor (51).

Volen a una velocitat de 28.160 km/h

Els quatre civils, que van rebre entrenament durant sis mesos sobre maniobres en gravetat zero, ara solcaran l'espai a una velocitat d'uns 28.160 quilòmetres per hora. Assoliran una altura d'uns 575 quilòmetres respecte de la Terra, uns 160 quilòmetres més que l'EEI, "més lluny que qualsevol altre vol espacial humà des de les missions del Hubble (540 quilòmetres)", segons SpaceX.

Aquest recorregut és també superior als viatges suborbitals que van fer recentment a una velocitat de tres vegades la del so els milionaris Richard Branson i Jeff Bezos, els líders de les companyies espacials Virgin i Blue Origin, respectivament, que van experimentar la ingravitació durantuns pocs minuts.

Una missió amb un objectiu caritatiu

Inspiration4 és la quarta missió tripulada per a SpaceX, però la primera que no transporta astronautes capacitats professionalment. A més, té la meta de recaptar 200 milions de dòlars per a l'hospital infantil d'investigació St. Jude, a Memphis (Tennessee).

SpaceX ha explicat que la tripulació durà a terme una investigació científica dissenyada per a promoure la salut humana a la Terra i durant futurs vols espacials de llarga duració. El viatge orbital durarà tres dies i acabarà amb la caiguda de la càpsula Dragon a l'oceà Atlàntic, en la costa de Florida, amb l'ajuda de paracaigudes.

També et pot interessar

stats