El socialdemòcrata Scholz, triat canceller federal pel Parlament alemany

Succeeix en el càrrec la conservadora Angela Merkel, que traspassarà el poder després de 16 anys a qui ha sigut vicecanceller de l'última gran coalició

El designat canceller alemany Olaf Scholz saluda després de la seua elecció en el Bundestag a Berlín, Alemanya
El designat canceller alemany Olaf Scholz saluda després de la seua elecció al Bundestag a Berlín, Alemanya / Clemens Bilan (Efe)

El Parlament alemany (Bundestag) ha triat el socialdemòcrata Olaf Scholz aquest dimecres canceller federal, gràcies a la majoria del Partit Socialdemòcrata (SPD) i els seus futurs aliats de govern, els Verds i el Partit Liberal (FDP).

Scholz succeeix en el càrrec la conservadora Angela Merkel, que traspassarà el poder després de setze anys a qui ha sigut vicecanceller i ministre de Finances de la seua última gran coalició.

En l'inici de la sessió, la presidenta del Bundestag, la socialdemòcrata Bärbel Bas, ha donat la benvinguda a Merkel, asseguda en la tribuna d'honor, qui ha rebut una llarga ovació.

Al migdia, la presidenta del Bundestag procedirà a la investidura i Scholz jurarà el càrrec. Després es nomenaran els nous ministres en el Palau Bellevue i es donarà a conéixer la composició de l'executiu en el Bundestag. En acabant, els membres del Consell de Ministres juraran els càrrecs.

Posteriorment, Merkel rebrà el seu successor en la cancelleria per al traspàs de funcions i tot seguit el nou govern podrà començar oficialment a treballar.

Acaben així els setze anys de l'era Merkel, en els quals els socialdemòcrates van formar part d'una gran coalició en la primera, tercera i quarta legislatura, mentre que els liberals van ser els socis en la segona.

Socialdemòcrates, liberals i verds van signar aquest dimarts el pacte de coalició, formalitat prèvia a la presa de possessió, que amb el lema "Atrevir-se a més progrés" guiarà el futur govern alemany.

Les negociacions entre els tres han donat "molt bons resultats que contribuiran a fer que puguem organitzar el progrés en aquest país", ha assegurat Scholz, qui confia en la continuïtat d'aquesta "bona cooperació".

També et pot interessar

stats