El Sinn Féin trenca el bipartidisme a Irlanda amb el vot jove i descontent

S'ha imposat per un estret marge a les dos formacions que dominaven la política irlandesa, el Fine Gael i el Fianna Fáil.

Dissabte va començar el recompte de vots dels comicis determinarà el repartiment final d'escons en la cambra baixa de Dublín
Dissabte va començar el recompte de vots dels comicis determinarà el repartiment final d'escons en la cambra baixa de Dublín / Reuters

El partit d'esquerres Sinn Féin ha guanyat les eleccions legislatives celebrades dissabte a Irlanda per un estret marge que li ha permés imposar-se als dos partits que tradicionalment dominaven la política irlandesa, el Fine Gael i el Fianna Fáil.

En concret, el Sinn Féin ha aconseguit sota el lideratge de Mary Lou McDonald un 23,94% dels vots, segons les primeres projeccions, mentre que el Fianna Fáil obtindria un 21,27% de vots i el Fine Gael del primer ministre eixint, Leo Varadkar, un 21,08%.

Per darrere quedarien el Partit Verd (7,67%), el Partit Laborista (5,13%), el Partit Socialdemòcrata (3,1%) i la formació Solidaritat - La gent per davant dels beneficis (2,34%), segons els resultats oficials i parcials difosos per la premsa irlandesa.

El Sinn Féin, antic braç polític del ja inactiu IRA, ha acabat amb el bipartidisme a Irlanda en les eleccions generals d'aquest dissabte, gràcies al suport dels més joves i d'aquells als quals la recuperació econòmica ha deixat arrere.

La seua líder, la dublinesa Mary Lou McDonald (que va substituir l'històric Gerry Adams), ha sabut mobilitzar els afectats per les desigualtats que han creat nou anys de govern del democratacristià Fine Gael (FG) i del seu primer ministre, Leo Varadkar, que arribava a aquests comicis amb el vent de cara, perquè l'economia nacional creix al ritme més alt d'Europa i frega la plena ocupació.

McDonald ha obtingut el millor resultat de la formació en uns comicis generals, després de diverses legislatures en què es va estancar com a tercera força nacional, a certa distància del FG i del centrista Fiana Fáil de Micheál Martin, els partits que s'han repartit el poder.

Part de l'èxit de McDonald radica en el fet que el seu missatge antiausteritat ha calat entre els més joves. De fet, ha obtingut el 31,8% de vots de l'electorat que té entre 18 i 24 anys, enfront del 15,5% del FG, segons els sondejos.

El lent recompte de vots dels comicis determinarà el repartiment final d'escons en la cambra baixa de Dublín, de 160 diputats. Les primeres projeccions atorguen 41 seients al FF, 39 al FG i 36 al SF, lluny de la majoria absoluta.

També et pot interessar

stats