Set dies lluitant contra el foc a l'illa grega d'Eubea

Les autoritats han evacuat una desena de poblacions mentre que les tasques d'extinció continuen sent difícils pel fum, les altes temperatures i el vent

Les flames assetgen les cases de Gouves, una població de l'illa grega d'Eubea
Les flames assetgen les cases de Gouves, una població de l'illa grega d'Eubea / Stringer (Reuters)

Els bombers de Grècia inicien una nova setmana lluitant contra el foc declarat en l'illa d'Eubea, que encadena ja set dies arrasant poblacions de l'entorn. Les evacuacions en la zona continuen a l'orde del dia, mentre que els altres fronts actius en el país semblen delimitats.

Segons apunten diversos mitjans locals, en el nord d'aquesta illa, la segona més gran de Grècia, el foc ha acordonat huit pobles, mentre que en un segon front ubicat al sud, els bombers lluiten per salvar tres localitats. Durant la nit passada el veïnat de diversos llogarets va haver de ser evacuats novament des de les platges en ferris i vaixells de l'Armada.

Encara que són nombroses les cases destruïdes, fins ara s'han pogut salvar els nuclis urbans de les poblacions afectades per les flames, gràcies també a la lluita titànica dels mateixos habitants que no volien deixar les seues llars a la mercé del foc i que van reforçar els treballs dels bombers.

Diverses persones evacuades en ferri de l'illa d'Eubea
Diverses persones evacuades en ferri de l'illa d'Eubea / Alexandros Avramidis (Reuters)

L'extinció de l'incendi d'Eubea continua sent especialment complicada, en part perquè el fum que expedeixen les pinades en flames limiten la visibilitat, i en part per les turbulències que genera l'extremada càrrega tèrmica. A més, les temperatures sobre el terreny són tan altes que és com abocar aigua sobre la lava d'un volcà en erupció, relatava als mitjans el tinent general del cos de bombers, Nikos Diamandís.

Un altre dels problemes que està dificultant la tasca dels bombers és el canvi constant de la direcció del vent, que durant el cap de setmana va bufar amb força. Aquest dilluns l'aire està més calmat, fet que dona un poc d'esperança que la lluita contra el foc puga ser més efectiva.

Al mateix temps, continuen els problemes amb el proveïment d'electricitat a l'illa i els operaris estan tenint dificultats per a reparar els danys que ha provocat el foc perquè moltes carreteres s'han tornat intransitables precisament per pals elèctrics caiguts o per les flames.

Almenys 65.000 hectàrees cremades

Segons l'Observatori Nacional d'Atenes, en els set dies que duren els focs, a Grècia s'han calcinat almenys 65.000 hectàrees, en el que ha significa la catàstrofe ecològica més gran que es recorda al país. Del total, 46.000 hectàrees s'han destruït en Eubea, 8.000 més en els incendis del nord d'Atenes i 11.000 a Lacònia, al sud de la península del Peloponés. Unes dades que, en tot cas, hauran d'ajustar-se els pròxims dies quan es conega la dimensió definitiva de la catàstrofe.

Grècia té l'ajuda de bombers, mitjans terrestres i aeris d'Espanya, França, Croàcia, Xipre, Suïssa, Suècia, Egipte, Romania i Ucraïna. A més espera més ajuda des d'Alemanya, Polònia, Eslovènia, Àustria, la República Txeca, el Regne Unit, Qatar i Kuwait.

També et pot interessar

stats