Les sequoies ancestrals de Califòrnia, en perill a causa de la sequera i els incendis

Actualment, l'incendi Oak, el més gran dels cinc actius a l'estat, crema prop del parc nacional Yosemite i representa un gran risc per a les sequoies d'aquesta reserva

Imatge d'arxiu de sequoies ancestrals
Imatge d'arxiu de sequoies ancestrals / Shutterstock

Algunes de les ancestrals sequoies gegants dels Estats Units, majestuosos arbres qe són símbol de Califòrnia, es troben en perill a causa de la persistent sequera i els incendis que s’estan produint en l’oest del país.

Les sequoies són els organismes vegetals més grans del món, amb altures que poden superar els cent metres i amb uns diàmetres al voltant dels deu metres. L'exemplar conegut més vell té 3.200 anys, calculats mitjançant el recompte dels seus anells de creixement.

Irònicament, el foc és part crucial de la reproducció de les sequoies, ja que la calor afavoreix l'alliberament de les llavors dels cons que les contenen, i els brots arrelen en les clarianes buidades per les flames.

No obstant això, “el problema sorgeix quan, a causa de la contínua sequera, la prolongació dels dies càlids i la reducció dels dies hivernals, amb la consegüent disminució de la massa nevada a les muntanyes, els boscos es converteixen en pastura fàcil de les flames”, explica Javier Sierra, portaveu del grup ambientalista Sierra Club.

Entre 2015 i 2021, els incendis forestals han arrasat més del 85% de tota la superfície de sequoies a la Sierra Nevada californiana, d'acord amb el Servei de Parcs Nacionals.

Actualment, l'incendi Oak, el més gran dels cinc actius en l'estat, crema prop del parc nacional Yosemite i representa un risc per a les sequoies d'aquesta reserva. El foc, iniciat el 22 de juliol, ha devastat prop de 8.000 hectàrees i està contingut en una tercera part, segons les autoritats estatals.

Califòrnia, igual que la major part del país, ha experimentat setmanes de temperatures excepcionalment altes, i en anys recents l'estat ha estat escenari d'incendis forestals cada vegada més extensos.

Davant l'amenaça, el Servei Forestal dels EUA va anunciar la setmana passada una acció d'emergència des d’aquest estiu fins al 2023 en dotze arbredes de sequoies a Califòrnia.

La idea és eliminar els materials combustibles i preveuen també la poda o l’enderrocament d'arbres, l’aplicació de retardants químics, la retirada de matèria orgànica superficial de la base de les sequoies i cremes controlades.

De les 37 arbredes que hi ha en unes 15.000 hectàrees de boscos nacionals a Califòrnia, totes excepte cinc s'han cremat totalment o parcialment en incendis recents, i moltes monarques –les sequoies més grans– van morir, segons el servei forestal.

L'agència detalla que des del 2015 els incendis forestals han causat "una devastació significativa en les arbredes de sequoies i han destruït vora una cinquena part de totes les sequoies gegants en els últims dos anys".

També et pot interessar

stats