Sarkozy, condemnat a un any de presó per finançament il·legal l'endemà de participar en la convenció del PP

El tribunal considera que l'expresident francés va activar un mecanisme de factures falses per a superar el límit de despesa electoral

L'expresident francés, Nicolás Sarkozy, durant la seua intervenció a la convenció nacional del PP
L'expresident francés, Nicolas Sarkozy, durant la seua intervenció en la convenció nacional del PP / Gustavo Valiente (Europa Press)

L'expresident de França, Nicolas Sarkozy, ha sigut condemnat a un any de presó, que podrà complir en arrest domiciliari, pel finançament il·legal de la seua campanya presidencial de 2012. És la segona sentència de presó contra el mandatari conservador en mig any.

El tribunal considerara provat que el cap de l'estat francés entre 2007 i 2012 va superar en més de 20 milions d'euros el límit de despesa electoral mitjançat un sistema de factures falses a través de l'empresa Bygmalion, que dona nom al cas. Per això li imposa una pena superior a la que havia sol·licitat la Fiscalia, que havia demanat un any de presó amb sis mesos exempts de compliment. Els jutges han condemnar el conjunt dels 14 acusats en el cas, tots membres de la campanya de Sarkozy o de Bygmalion.

Aquest nou revés judicial es produeix després que el març passat fora condemnat en primera instància a tres anys de presó, dos exempts de compliment i l'altre en arrest domiciliari, per corrupció i tràfic d'influències, una sentència que està pendent d'apel·lació.

A diferència de la major part dels acusats, Sarkozy no ha assistit a la lectura del veredicte, que s'ha llegit l'endemà de la seua intervenció en la convenció del Partit Popular a Madrid.

Dues advertències d'experts comptables

La sentència desmunta els arguments de defensa de Sarkozy durant el procés, que es va celebrar entre maig i juny i al qual només va anar en una ocasió, i que consistien a apuntar que ignorava el detall de les despeses de la campanya. Tanmateix, els magistrats consideren que el candidat ho havia de saber com a cap del partit i a la vista de la seua experiència electoral, ja que havia sigut candidat el 2007. La sentència recorda a més que en dues ocasions experts comptables l'advertiren de la superació d'aquest sostre i que, malgrat això, va mantindre les grans despeses de la campanya, a raó d'un míting diari.

Corrupció, tràfic d'influències i sospites de finançament il·lícit

Es tracta d'una nova maçada electoral per a l'expresident, després de la del març passat. Llavors va ser reconegut culpable de corrupció i tràfic d'influències, per haver intentat obtindre informacions confidencials d'un jutge al qual es va comprometre a ajudar a obtindre un alt càrrec.

A més, des de 2018 està inculpat pel finançament il·lícit, amb diners del règim libi de Moammar al-Gaddafi, de la seua campanya presidencial de 2007, que el va portar a l'Elisi.

També et pot interessar

stats