Sánchez vota ‘sí’ al Brexit després d'aconseguir garanties sobre Gibraltar

Comença a Brussel·les la cimera extraordinària de la UE amb un pacte d'eixida pràcticament encarrilat.

Pedro Sánchez arriba aquest diumenge la cimera europea a Brussel·les
Pedro Sánchez arriba aquest diumenge la cimera europea a Brussel·les / Piroschka van de Wouw / Pool (Reuters)

Pedro Sánchez ha aguantat fins a l'últim moment abans d'anunciar que alça el veto d'Espanya a l'acord del Brexit que aquest diumenge aborda la cimera extraordinària del Consell d'Europa, que reuneix els líders dels 27 països de la Unió Europea (UE) des de les 9:30 h. I no ha desbloquejat el pacte que regularà les condicions d'eixida del Regne Unit de la UE fins a haver obtingut garanties amb tres compromisos per escrit sobre la futura situació de Gibraltar. 

Amb un acord aconseguit in extremis, Sánchez arriba a Brussel·les per a donar el suport espanyol al tractat del Brexit. La primera ministra britànica, Theresa May, ha aconseguit finalment superar el handicap que suposaven les reticències espanyoles. 

Després d'emetre un aclariment per escrit del controvertit article 184 del pacte del Brexit, article pel qual el govern de Pedro Sánchez es negava a donar el vistiplau al pacte, May esquiva l'enèsim obstacle a què s'enfrontava en la negociació del tractat d'eixida del Regne Unit de la UE i arriba a la cimera amb més probabilitats que l'acord del Brexit reba llum verda. Amb tot, May insistia ahir dissabte que la posició de Londres sobre la sobirania del penyal de Gibraltar “no ha canviat ni canviarà”

Sánchez va mantindre fins ahir el veto a l'acord perquè considerava que no es donaven les garanties que exigia Espanya, però el desenvolupament de la negociació va aconseguir que canviara la seua posició quan la reunió del Consell Europeu d'aquest diumenge estava a punt de ser suspesa. 

Segons el president de l'executiu central, l'estat espanyol ha obtingut un “triple blindatge històric” sobre Gibraltar i totes les garanties que demanava el seu govern s'arrepleguen per escrit. Assegura que, una vegada el Regne Unit estiga fora de la UE, “la relació política, jurídica i inclús geogràfica sobre Gibraltar amb la Unió Europea passarà per Espanya”.

Sense valor per a Gibraltar i “fracàs” per al PP

Tot i l'acord anunciat per Sánchez, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ja ha assegurat que les garanties escrites obtingudes per Espanya sobre el penyal són “trossos de paper sense cap valor legal”. 

Tampoc a gran part de l'oposició en el Congrés convenç el pacte tancat pel govern de Pedro Sánchez amb la UE i Londres. El líder del PP, Pablo Casado, l'ha qualificat de “cessió” i “fracàs històric”, mentre que el de Ciutadans, Albert Rivera, demana a Sánchez que comparega de forma urgent en la cambra baixa per a explicar-lo, ja que considera que “li han marcat un gol”. Units Podem, en canvi, s'ha mostrat disposat a donar suport a l'acord sobre el Brexit si “serveix per a defensar els treballadors del Camp de Gibraltar”, segons el seu secretari general, Pablo Iglesias.  

Un pacte quasi encarrilat

Dissabte de vesprada, la primera ministra britànica es va reunir amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per a acabar d'apuntalar l'acord d'eixida del Regne Unit i la declaració política que, després d'haver solucionat l'assumpte relatiu al penyal de Gibraltar, està pràcticament encarrilat. 

Però tot i que el tractat del Brexit supere eventualment el tràmit a Europa, encara haurà de sotmetre's a votació en el Parlament britànic. Aquest és el nou repte al qual haurà de fer front May, conscient que no serà fàcil perquè gran part de la cambra s'oposa a l'acord, inclosos més de 80 diputats del seu propi partit, el Conservador. Per això, la dirigent britànica centra ara els esforços a convéncer els parlamentaris perquè el Brexit obtinga el suport necessari per a eixir avant.

També et pot interessar

stats