Sánchez diu que la telefonada a Guaidó és només un gest i no un suport, com assegura l'opositor veneçolà
Espanya no el reconeix com a president legítim perquè vol esperar a saber la posició de la UE.
El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, ha assegurat que el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, li ha donat el "suport total" a les mesures encaminades a aconseguir un govern de transició i eleccions "lliures" al país sud-americà. El dirigent opositor veneçolà, que dimecres es va autoproclamar "president encarregat" de Veneçuela, s'ha pronunciat així en Twitter després de parlar per telèfon amb Sánchez, que ha contactat amb ell des del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, a Suïssa.
A continuacíó, Sánchez ha eixit al pas per assegurar que no ha mostrat suport a Guaidó, sinó que l'única afirmació que ha fet és que dona suport a unes eleccions lliures, democràtiques i transparents" en aquell país. Així i tot, afirmen que la telefonada és només un gest cap a Guaidó per part d'Espanya, que no va reconéixer el resultat de les últimes eleccions presidencials.
La conversa entre Guaidó i Sánchez ha tingut lloc immediatament després que el dirigent espanyol es reunira a Davos amb els presidents de Colòmbia, Iván Duque, de l'Equador, Lenín Moreno, i de Costa Rica, Carlos Alvarado, els quals sí que han reconegut Guaidó com a president legítim de Veneçuela. Pedro Sánchez ha indicat que ha traslladat a Guaidó el missatge que unes eleccions democràtiques i transparents són l'eixida "idònia i natural" a la crisi.
Sánchez, que està a Davos, ha mantingut una conversa telefònica d'uns deu minuts amb Guaidó, en la qual li ha preguntat pels seus plantejaments i li ha traslladat el suport de la UE a l'Assemblea Nacional Veneçolana, la legitimitat de la qual considera "indiscutible", segons han explicat fonts del govern espanyol.
Sánchez espera que la UE definisca la seua posició
El cap de l'executiu espanyol no ha expressat el seu suport explícit a Guaidó perquè vol mantindre la unitat europea, a I'espera que la posició de la UE es definisca en un consell d'Afers Exteriors, que hauria de celebrar-se al més prompte possible.
No obstant això, des del govern s'ha recalcat que els "fets" amb els quals Espanya mostra la seua posició són clars. Recorden així que Espanya ha donat suport a les sancions individuals de la UE, o a la condemna promoguda per Colòmbia en el Comité de Drets Humans contra el govern de Nicolás Maduro. També assenyala que no va enviar cap representant a la seua presa de possessió, ni va reconéixer la legitimitat de les últimes eleccions.
Respecte de la posició de la Unió Europea, l'alta representant de la UE, Federica Mogherini, va emetre dimecres un comunicat consensuat amb els 28 països membres en el qual evitava donar un reconeixement exprés a Guaidó, però sí que expressava el "suport total a l'Assemblea Nacional com la institució democràticament triada, els poders de la qual han de restaurar-se i de respectar-se". També deia que el poble veneçolà "va demanar massivament democràcia", i que les seues veus "no poden ignorar-se".
Borrell demana una intervenció de la UE
El ministre d'Afers Estrargers, Josep Borrell, ha assegurat que la prioritat a Veneçuela ha de ser "evitar que la cosa vaja a pitjor". Borrell considera que això exigeix "una intervenció" de la Unió Europea "perquè hi haja eleccions lliures, democràtiques i amb garanties".
El ministre ha subratllat que la UE "té una posició comuna ferma i clara en l'exigència d'unes eleccions que fins ara Maduro no volia". Borrell també ha lamentat "l'extraordinària lentitud" de la Unió Europea a l'hora de prendre decisions. "Si no haguérem tardat quatre mesos a decidir-nos, potser la situació no seria la que és", ha destacat el ministre.