Salvini aposta per centres de migrants a les fronteres externes de Líbia

El ministre de l'Interior italià vol crear centres de registre de migrants en països com ara Níger, Mali o el Txad, gestionats i finançats per l'ONU i la Unió Europea.

Matteo Salvini, durant la roda de premsa
Matteo Salvini, durant la roda de premsa / Ettore Ferrari (Efe)

El líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, ha viatjat a Trípoli per a reunir-se amb l’homòleg libi, Abdulsalam Ashour, i el viceprimer ministre del govern sostingut per l'ONU a Trípoli, Ahmed Maitig. Vora mil migrants subsaharians han sigut rescatats o capturats pels guardacostes de Líbia en els últims dies, a petició del govern italià. Salvini, el desencadenant d'aquesta crisi migratòria, està hui a Líbia per a agrair la col·laboració del govern libi en no deixar arribar migrants a Itàlia.

Salvini ha explicat a Trípoli, i després també en roda de premsa a Roma, que pretén crear centres de registre de migrants a les "fronteres externes de Líbia", en països com ara Níger, Mali o el Txad, gestionats i finançats per l'ONU i la Unió Europea. En la seua opinió, és fonamental que es construïsquen centres que "gestionen les sol·licituds d'asil" de les persones que fugen dels seus països i acceleren les "devolucions als països d'origen si no tenen aquest dret".

La Lliga de Salvini és el partit amb més creixement en les eleccions municipals de diumenge passat, a costa del centreesquerra i, fins i tot, del seus socis de govern del Moviment Cinc Estreles.

Sense acord a Brussel·les

Els 16 països comunitaris reunits este cap de setmana a Brussel·les no han avançat en solucions concretes, però ja parlen també de zones tancades per a concentrar immigrants, bé a territori europeu, bé al nord d'Àfrica.

El Lifeline no atracarà a Barcelona

Mentrestant, el vaixell de l'ONG alemanya Lifeline porta quatre dies amb 232 migrants a bord, entre ells quatre xiquets. Es troba en aigües internacionals, però molt pròxim a Malta, esperant un port on poder atracar. La situació al vaixell de Lifeline comença a ser preocupant, ja que porta més del triple de les persones per a les quals té capacitat i comença a escassejar el menjar, encara que divendres passat va rebre subministraments per part de les autoritats malteses.

Uns altres 113 migrants es troben al mercant Alexander Maersk, de bandera danesa, en aigües territorials italianes prop de Pozzallo, a l'illa de Sicília, també esperant instruccions.

El govern espanyol, tot i l'oferiment d'Ada Colau, no ha donat llum verda perquè el Lifeline faça port a Barcelona. El ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat que Espanya, amb la política migratòria, "ha de manifestar una visió humanitària respectuosa", però no pot "constituir-se en l'organització de salvament marítim d'Europa".

També et pot interessar

stats