Sacrifiquen 43 balenes pilot després de quedar encallades en una platja del sud-oest d'Austràlia

En total, van morir vora un centenar d'aquests cetacis, després que 54 més perderen la vida la vespra

Balenes sacrificades
El grup de balenes encallades a Cheynes (Austràlia) / Reuters

Les autoritats australianes van confirmar aquest dijous que han hagut de sacrificar 43 balenes pilot que van quedar encallades, al costat de 54 més que van morir la vespra, en una platja del sud-oest del país.

"L'operatiu no va anar tan bé com esperàvem. Òbviament, no era el resultat desitjat", va lamentar en un vídeo Peter Hartley, oficial del Departament de Biodiversitat i Conservació de la regió Austràlia Occidental, on va ocórrer l'encallament massiu. El Servei de Parcs regional va albirar dimecres un grup de vora un centenar de balenes pilot que havien quedat immobilitzades a la platja Cheynes, una zona protegida que està envoltada per un parc i una reserva natural.

Més de mig centenar de balenes van perdre la vida, mentre que els equips de rescat, veterinaris, experts en fauna marina i uns 250 voluntaris van aconseguir en un primer moment remolcar a aigües profundes les supervivents.

No obstant això, hores després aquest grup va tornar a quedar encallat. "Els veterinaris van avaluar les balenes i van confirmar que mostraven signes de ràpid deteriorament. El nostre equip va determinar aleshores que l'acció més apropiada i humana era sacrificar-ne les restants per a evitar prolongar el patiment", va apuntar en les xarxes socials el Servei de Parcs regional.

Un fenomen freqüent

L'encallament de balenes i d'altres grans mamífers marins és, malauradament, un fenomen habitual tant a les platges australianes com a les de la veïna Nova Zelanda. Tot i que els experts en desconeixen amb seguretat les causes, es pensa que aquests encallaments de cetacis poden estar vinculats a malalties, errors de navegació, canvis sobtats en les marees, la persecució de depredadors o a condicions meteorològiques extremes.

El setembre de 2022 van morir la majoria de les 230 balenes pilot que es van quedar encallades en una remota illa de la regió australiana de Tasmània, que com la platja Cheynes, està en les rutes migratòries de diverses espècies de cetacis.

Aquest encallament a Tasmània es va produir dos anys després que unes 470 balenes pilot es quedaren també immobilitzades en el mateix lloc, de les quals només un centenar van poder ser rescatades i conduïdes a alta mar.

També et pot interessar

stats