S'enlaira el coet Soiuz amb la missió d'estudiar els exoplanetes

Aconsegueix iniciar el viatge en un segon intent, després que es cancel·lara l'operació per una fallada en un component.

Fotografies del moment de l'enlairament del Soiuz
Fotografies del moment de l'enlairament del Soiuz / ESA–S. Corvaja (United Space in Europe)

La missió europea Cheops per a l'estudi dels exoplanetes s'ha enlairat aquest dimecres en el coet Soiuz-Fregat des del port espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa.

El coet ha iniciat el seu viatge a les 05.54 hora local (08.54 GMT) en un segon intent, després que ahir es cancel·lara l'operació per la fallada en un dels components.

Encara que la fase de l'enlairament s'ha produït segons el previst, l'èxit de la posada en òrbita de Cheops no es coneixerà fins que el satèl·lit se separe del coet i envie el senyal a l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), situat a Torrejón de Ardoz (Madrid).

Primera vegada que es controla un satèl·lit des d'Espanya

És la primera vegada que un satèl·lit en l'entorn europeu és controlat per Espanya des de la fase inicial. L'INTA dirigirà el centre des d'on s'operarà el satèl·lit i la programació de dades associades a la telemetria que transmetrà.

Cheops és una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) amb una forta participació de la indústria i de la ciència espanyoles. El seu objectiu és estudiar el radi i la densitat de centenars d'exoplanetes, aquells fora del nostre sistema solar.

Està liderada per astrònoms suïssos, entre ells l'últim premi Nobel de Física, Didier Queloz, que junt amb Michel Mayor va rebre el guardó per trobar el primer planeta orbitant una estrela similar al Sol fora del nostre sistema solar.

4.100 exoplanetes catalogats

Des que aquests dos científics van identificar el primer exoplaneta, la comunitat científica n'ha catalogat més de 4.100. Cheops, més que buscar nous cossos d'aquest tipus, analitzarà exoplanetes ja coneguts.

Se centrarà en estreles que alberguen planetes d'una grandària entre la Terra i Neptú.

En el Soiuz van tres missions: a més de Cheops, el coet posarà en òrbita el primer satèl·lit de la constel·lació Cosmo-SkyMed de l'agència italiana de l'espai i tres CubeSats europeus, xicotets satèl·lits.

Primer se separarà del coet la missió italiana, després Cheops i finalment cadascun dels tres CubeSats.

També et pot interessar

stats