Els russos residents a la Comunitat Valenciana rebutgen la guerra: "Millor anar a la presó que a Ucraïna"

L’estampida de ciutadans de Rússia podria convertir-se en poc temps en una nova crisi de refugiats a Europa

Un jove rus segueix les protestes a Rússia des de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Hi ha molts quilòmetres de distància entre la Comunitat Valenciana i Rússia, però l'angoixa traspassa les fronteres. Són molts els ciutadans russos que resideixen al nostre territori i segueixen al minut el que passa a la guerra amb Ucraïna. 

Molts d’ells han assegurat a À Punt Notícies que ara són conscients que estan en guerra i, amb la mobilització militar, el pànic s'ha fet més present entre la població. És el cas d'Aleksei, un dissident rus que viu des de fa quatre anys a València. El jove ha assegurat que tracta pràcticament cada dia d'explicar a sa mare, que viu a Rússia, quina és la situació a Ucraïna. Però ella creu el que veu a la televisió nacional del seu país.

"La propaganda funciona, ells creuen que és una guerra contra l’OTAN", ha afirmat Aleksei. La paraula del govern rus ha funcionat fins ara, però amb la mobilització militar han sorgit les preguntes entre la ciutadania del país. "Si tot va bé, per què hem d’anar a una guerra?", es pregunta ara la mare del jove. Aleksei ho té clar: "És millor anar a la presó que a Ucraïna", ha afirmat.

Com ell, altres joves s'han plantejat fugir del país. Un altre exemple és el de Dmitri, un amic d'Aleksei de 37 anys que ha sigut detingut per mostrar un cartell durant les manifestacions contra el reclutament en què es llig "No a la mobilització". Ara es troba ingressat a l'hospital, amb una contusió al cap arran de la detenció, però igualment podria ser reclutat. L'home ha reconegut que té por i el seu pla actualment és fugir del país. 

Olga, ciutadana russa afincada a Castalla (l'Alcoià), ha assegurat que les seues amigues li escriuen plorant pels seus fills de vint anys. "Estan en pànic", ha contat. Aquesta por, generalitzada entre la població susceptible de ser reclutada, ha generat una estampida de persones tractant d'eixir del país, el que es podria traduir en una nova crisi de refugiats a Europa a curt termini. Països com Alemanya ja han insinuat que podrien oferir les fronteres com espai segur per acollir-los.

Tots ells tenen un discurs en comú, una frase en la seua llengua materna en què demanen "llibertat per a Rússia".

També et pot interessar

stats