Rússia tanca l'alto el foc i ataca amb contundència el front ucraïnés

Ucraïna afirma que existeixen "molts senyals" que el conflicte entra en una fase d'activació i sospiten que Moscou vol mobilitzar 500.000 reservistes més en els pròxims mesos.

Militars ucraïnesos a la regió de Donetsk
Militars ucraïnesos a la regió de Donetsk / Anna Kudriavtseva (Reuters)

Rússia ha tancat la treva de Nadal amb atacs en tot el front, la qual cosa inclou una operació de castic amb míssils contra barracons de l'exèrcit ucraïnés al Donbass. Els combats no van cessar en cap moment durant les 36 hores d'alto el foc rus, però es van intensificar diumenge, segons van admetre tots dos bàndols.

Russos i ucraïnesos estan a l'espera del començament de la contraofensiva enemiga següent, encara que el general hivern desaconsella moviments bruscos amb temperatures nocturnes de fins a 14 graus sota zero al Donbass.

El Ministeri de Defensa rus assegura haver matat més de 600 soldats ucraïnesos en dos “dormitoris” militars del bastió ucraïnés de Kramatorsk, a la regió de Donetsk.

El portaveu castrense rus ha qualificat el bombardeig d'"operació de venjança" per l'atac ucraïnés perpetrat a la mitjanit del 31 de desembre a l'1 de gener contra una unitat militar russa a la ciutat de Makiivka. Almenys 89 soldats i reservistes russos van morir llavors en el bombardeig amb míssils després que Kíiv localitzara aquests militars a causa de l'ús massiu de telèfons mòbils per a felicitar els familiars per l'Any Nou.

En les últimes 24 hores les tropes russes haurien derrocat cinc avions ucraïnesos. Segons l'Estat Major ucraïnés, les tropes russes han atacat també les regions meridionals de Kherson i Zaporíjia, inclosa una missió de l'ONU. Per part seua, els prorussos han acusat les forces ucraïneses de danyar amb míssils dues centrals termoelèctriques a Donetsk, on haurien mort dues dones en l'atac contra una tercera planta.

Bielorússia s'activa

Mentrestant, el Ministeri de Defensa de Bielorússia informa que ha intensificat els seus entrenaments després de l'increment en nombre d'efectius i material bèl·lic.

Minsk ha reconegut l'arribada al seu territori de nous combois ferroviaris amb tropes i equips militars russos, amb uns 1.500 homes a la ciutat bielorussa de Vitebsk. A això cal sumar que Minsk ha anunciat maniobres aèries tàctiques conjuntes del 16 de gener a l'1 de febrer, per a la qual cosa l'esquadrilla russa ja hauria aterrat en territori bielorús.

Ucraïna descarta la variant coreana coneguda com a Paral·lel 38

Quant a unes possibles negociacions de pau amb Rússia, el secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna, Oleksiy Danílov, ha descartat la variant coreana que suposadament els emissaris del Kremlin estarien plantejant a Europa.

"Ara ens proposen la variant coreana, la coneguda com a Paral·lel 38. Ací uns ucraïnesos i allí uns altres. Els russos ara poden inventar el que vulguen", va comentar.

A l'hora d'argumentar el rebuig de tal opció, Danílov va assegurar haver conversat sobre aquest tema amb els sud-coreans, que consideren ara que acceptar la divisió de la península (1953) en dues parts a través d'aquella línia paral·lela "va ser un cras error".

Al seu torn, va destacar que existeixen "molts senyals" que el conflicte entra en una "clara fase d'activació", un dels quals en l'acord entre Rússia i l'Iran de fabricar drons suïcides en territori rus. Els alts comandaments ucraïnesos sospiten que Moscou vol mobilitzar 500.000 reservistes més en els pròxims mesos.

També et pot interessar

stats