Rússia rebutja una gran ofensiva ucraïnesa en cinc sectors del front de Donetsk

Ucraïna ha llançat atacs aeris contra quinze concentracions de tropes russes en 24 hores

Un xiquet amb una màscara de gas parla amb un bebé durant un acte en suport als xiquets a Kíiv, Ucraïna
Un xiquet amb una màscara de gas parla amb un bebé durant un acte en suport als xiquets a Kíiv, Ucraïna / Sergey Dolzhenko (Efe)

El Ministeri de Defensa de Rússia ha afirmat aquest dilluns que les seues forces han rebutjat durant l'última jornada una gran ofensiva de l'exèrcit ucraïnés en cinc sectors del front de Donetsk, a l'est d'Ucraïna.

En l'assalt han participat sis batallons mecanitzats i dos de tancs, agrega la nota oficial. "L'objectiu de l'enemic era trencar les nostres línies defensives en la part més vulnerable del front", segons assenyala el missatge.

Defensa assegura que les forces ucraïneses "no van aconseguir el seu propòsit" i han perdut en l'intent més de 250 homes i setze tancs, a més d'altres blindats.

L'exèrcit ucraïnés ha llançat durant les últimes 24 hores quinze atacs aeris sobre concentracions de tropes russes als territoris que Rússia ocupa a Ucraïna, segons informa l'Estat Major de les Forces Armades d'Ucraïna en la seua part militar del dilluns.

L'Estat Major també informa de la intercepció de sis drons de reconeixement russos. A més, les forces ucraïneses han impactat amb míssils i artilleria en tres llocs de comandament, dues concentracions d'armes i equipament militar, quatre depòsits de municions, dos sistemes de míssils antiaeris i quatre estacions de control electrònic russes.

Ucraïna treballa per a colpejar les línies de subministrament i la logística russa abans de llançar la seua esperada contraofensiva per terra per a recuperar més territoris ocupats per Rússia.

El dilema de Rússia: entre defensar la frontera i avançar al Donbass

L'exèrcit rus es debat entre la defensa de la seua frontera, que s'ha mostrat molt vulnerable a les incursions enemigues, i l'avanç al Donbass, on les unitats txetxenes han reemplaçat els mercenaris del grup Wagner.

La regió de Bélgorod, la baula més feble de la frontera, ja que comparteix 540 quilòmetres amb les regions ucraïneses de Lugansk, Khàrkiv i Sumi, ha sigut objecte d'atacs ininterromputs des de fa dues setmanes, sense que aparentment el Kremlin puga fer res per a evitar-ho.

Mentrestant, Kíiv diu que tot està llest per a llançar la contraofensiva, el primer pas de la qual seria precisament obligar Rússia a retirar tropes d'Ucraïna amb la finalitat de protegir el seu territori.

Bélgorod, primera línia del front

Bélgorod ja no és la rereguarda, sinó la primera línia del front. El seu governador, Viatxeslav Gladkov, informa els russos i la resta del món des del seu canal de Telegram sobre bombardejos diaris, que van deixar set civils morts el divendres i el dissabte.

"Facen cas a les autoritats i abandonen provisionalment les seues cases per a conservar el més important, que és la seua vida i la dels seus éssers estimats", ha dit.

Gladkov, que calcula en més de 4.000 els civils ja evacuats, ha anunciat la urgent evacuació de 600 xiquets de les localitats frontereres, mentre que altres mil seran enviats a l'annexionada península de Crimea.

El governador i altres falcons a Rússia han cridat les autoritats a prendre's de debò l'amenaça i crear una franja de seguretat d'uns quaranta quilòmetres d'ample en la veïna Khàrkiv.

Després de Bakhmut, els objectius són Avdíivka i Màrinka

Després de la presa de Bakhmut, les tropes russes se centren ara als afores de Donetsk, capital de la regió homònima, la zona més militaritzada de tot el front des de 2014. Els objectius són Avdíivka i Màrinka, on la unitat especial txetxena Ajmat estaria exercint el paper de tropes d'assalt que a Bakhmut van complir els mercenaris de Wagner.

Segons Defensa, els txetxens participen activament en cruents combats al centre de Màrinka, des d'on avançarien cap a Vuhledar, bastió que se'ls resisteix des del principi de la guerra.

L'objectiu final, Sloviansk i Kramatorsk, sembla molt llunyà en aquests moments, encara que el comunicat castrense del diumenge ha informat sobre la destrucció d'un arsenal de munició a Sloviansk i una fàbrica de drons a la ciutat central de Dnipró.

L'Estat Major de les Forces Armades d'Ucraïna ha informat aquest dilluns en el seu part militar diari que les seues tropes “han repel·lit tots els atacs de l'enemic prop de la localitat de Màrinka”, als afores de Donetsk, la ciutat ocupada per Rússia, que s'ha convertit en nou objectiu de les forces russes en l'est.

La contraofensiva, un secret a veus

Després d'assegurar a The Wall Street Journal que els ucraïnesos estan "llestos" per a llançar la seua contraofensiva i que no esperaran "diversos mesos" a l'arribada de l'armament pesant i els avions occidentals, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat molt més previngut.

"Això no és com el cine. La desocupació del nostre territori, aquest és el resultat de la contraofensiva. Quan ocórrega, entendreu que ja està en marxa", ha dit.

El Ministeri de Defensa ucraïnés ha publicat un vídeo amb un grup de militars amb els dits als llavis i el títol: "Als plans els agrada el silenci. No n'anunciarem l'inici".

"L'enemic espera estupefacte les pròximes accions de l'exèrcit ucraïnés", ha assegurat Sergui Cherebaty, portaveu del comandament oriental de l'exèrcit.

També et pot interessar

stats