Rússia llança un atac amb 60 míssils sobre Ucraïna

Un informe de l'ONU documenta almenys 441 crims de guerra russos a Ucraïna (341 homes, 72 dones, 20 xiquets i 8 xiquetes)

Conseqüències del bombardeig rus a Donetsk. Ucraïna
Conseqüències del bombardeig rus a Donetsk, Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

Les sirenes antiaèries han sonat en totes les regions d'Ucraïna aquest divendres després que les forces militars russes hagen llançat un atac amb almenys 60 míssils sobre diferents punts, segons ha informat fonts oficials ucraïneses.

El mitjà local Ukrainska Pravda assenyala, a més, que s'han sentit explosions a Kíiv i a Khàrkiv, la segona ciutat del país, encara que no detalla si hi ha hagut danys o víctimes.

A més, Rússia està destruint pràcticament tots els edificis a la regió ucraïnesa del Donbass, en l'est del país, perquè els ciutadans i soldats no troben cap refugi en el qual refugiar-se dels bombardejos, assegura el president ucraïnés Volodímir Zelenski.

Crims de guerra

D'altra banda, l'alt comissionat de l'ONU per als drets humans, Volker Türk, ha presentat un informe en el qual documenta els assassinats d'almenys 441 civils a Ucraïna (341 homes, 72 dones, 20 xiquets i 8 xiquetes) que, segons ell, podrien constituir crims de guerra per part de l'exèrcit invasor rus.

L'estudi, que presenta detalladament un centenar d'aquests assassinats, es va elaborar després de tres visites sobre el terreny, i se centra especialment en violacions comeses entre el 24 de febrer i el 6 d'abril en 102 localitats de les regions de Kíiv, Txerníhiv i Sumi.

Les execucions es van perpetrar fins i tot en casos "en els quals la víctima va mostrar clarament que no suposava una amenaça, per exemple, alçant les mans", va afegir.

Türk també va indicar que el fet que un 88% dels assassinats foren homes i xiquets sembla indicar que van ser triats desproporcionadament com a víctimes basant-se en el gènere.

A banda dels més de 400 assassinats comprovats, l'ONU investiga, mitjançant entrevistes a testimonis i supervivents, les denúncies d'uns altres 198, entre ells 105 a Butxa, i prosseguirà les exploracions a les regions de Khàrkiv i Kherson, va subratllar l'alt comissionat.

Türk va recordar que la invasió russa d'Ucraïna ha deixat díhuit milions de persones, quasi la meitat de la població nacional, en necessitat urgent d'ajuda humanitària, mentre que 7,83 milions d'ucraïnesos han fugit del país i 6,5 milions són desplaçats interns.

Deu milions d'ucraïnesos pateixen talls d'electricitat mentre Rússia ataca amb míssils infraestructures que inclou centrals energètiques, i molts milions no tenen accés a xarxes de proveïment d'aigua o de calefacció, va recordar.

Noves sancions a Rússia

La Unió Europea ha aprovat la novena ronda de sancions contra Rússia per la guerra d'Ucraïna, que inclou la prohibició d'exportar drons a Moscou i a tercers països com l'Iran per a evitar que li proporcione armes d'origen europeu amb les quals bombardejar ciutats ucraïneses.

El nou paquet inclou la possibilitat de pagar a individus o empreses prèviament sancionades per a permetre el transport de blat i fertilitzants a tercers països afectats per l'impacte de la guerra en l'escassetat i l'augment del preu dels aliments.

La UE va sancionar també 144 individus i 48 empreses russes, que se sumen a més de 1.200 persones i més d'un centenar d'entitats.

També et pot interessar

stats