Rússia llança cinc míssils i més de cinquanta drons contra territori ucraïnés

França entregarà caces a Ucraïna i formarà pilots i una brigada ucraïnesa. Macron es reuneix este divendres a l'Elisi amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski

Macron mantindrà este divendres un reunió a l'Elisi amb Zelenski
Macron mantindrà este divendres una reunió a l'Elisi amb Zelenski / X: @ZelenskyyUa

Rússia ha llançat en les últimes hores contra territori ucraïnés cinc míssils de creuer, que han sigut interceptats abans d'assolir els objectius, i un total de 53 drons iranians Shahed, encara que les defenses aèries ucraïneses n'han abatut 48, segons el comunicat d'este divendres de la Força Aèria d'Ucraïna.

Els míssils els han llançat des de bombarders que sobrevolaven l'espai aeri rus, i tenien com a objectiu "infraestructures crítiques" ucraïneses, segons el comunicat de la Força Aèria. I han disparat els drons des de la península ocupada de Crimea i des de territoris russos pròxims a la frontera amb Ucraïna.

Les intercepcions dels drons i els míssils s'han produït sobre el territori de les oblasts ucraïneses de Dnipropetrovsk i Kirovohrad (centre), Zaporíjia (sud-est), Mikolaiv, Kherson i Odessa (sud), Kíiv (nord) i Khmelnitski (oest).

Rússia ataca pràcticament cada nit territori ucraïnés amb drons Shahed, una tecnologia relativament barata adquirida de l'Iran que és capaç de colpejar objectius a un miler de quilòmetres de distància.

Encara que les defenses ucraïneses destrueixen la major part d'estos drons, els Shahed serveixen per a dificultar la intercepció de míssils quan els utilitzen en atacs combinats, i obliguen Ucraïna a utilitzar munició per a evitar que els drons kamikaze assolisquen els objectius.

França entregarà caces a Ucraïna i formarà pilots i una brigada ucraïnesa

El president francés, Emmanuel Macron, ha anunciat este dijous que el seu país cedirà a Ucraïna caces Mirage 2000-5, i formarà pilots i una brigada de 4.500 soldats ucraïnesos, als quals "equiparà, entrenarà i prestarà armes".

"França vol la pau i lluitem per ella, però la pau no és la capitulació d'Ucraïna", ha dit Macron, en una entrevista televisada en els canals France 2 i TF1.

Pel que fa a l'enviament d'instructors francesos a territori ucraïnés, un gest que Moscou considera un afront, el dirigent gal va dir que "no cal tindre tabús sobre eixe assumpte".

Els anuncis es detallaran després de la reunió que Macron mantindrà este divendres a l'Elisi amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que farà una visita oficial a França i es reunirà amb executius d'empreses franceses de defensa.

Macron ha avançat que "a partir d'este divendres" França llançarà "un programa de formació de pilots d'ací que acabe l'any i de cessió d'avions que permetrà a Ucraïna defensar el seu sòl i el seu espai aeri".

També et pot interessar

stats