Un atac rus al projecte Cuina Solidària del xef José Andrés deixa quatre ferits

El míssil rus ha impactat en la instal·lació on es duia a terme la iniciativa solidària del cuiner espanyol a la ciutat de Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna

El director de Cuina Solidària, Nate Mook, amb les instal·lacions destruïdes darrere
El director de Cuina Solidària, Nate Mook, amb les instal·lacions destruïdes darrere / Nate Mook (@natemook)
17 d'abril 2022 - 09:01

L'impacte d'un míssil rus en un local utilitzat per l'ONG World Central Kitchen, fundada pel xef espanyol José Andrés i coneguda com la "Cuina Solidària" pels civils ucraïnesos, ha deixat quatre ferits a la ciutat de Khàrkiv, a l'est del país.

El director de l'ONG, Nate Mook, ha informat de l'atac patit aquest dissabte a través del seu compte en Twitter, on mostra imatges del lloc i conclou que "cuinar és un acte heroic de valor".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha contactat amb José Andrés i ha desitjat una ràpida recuperació a les persones ferides.

A pesar del que ha ocorregut, el projecte solidari continua avant. Tal com ha anunciat Mook en les xarxes, el personal s'ha traslladat amb els aliments i l'equip que no s'han vist afectats a un altre local de Khàrkiv. També ha assegurat que els ferits "s'estan recuperant bé" i que tot l'equip vol continuar amb la seua faena "amb valentia".

L'ONG fundada per José Andrés està activa en diferents punts d'Ucraïna des de pràcticament l'inici de la invasió i ofereix menjar casolà gratuït a desplaçats i altres civils afectats pel conflicte.

El mateix xef espanyol ha estat fa uns dies a la regió de Kíiv, després d'haver iniciat la seua tasca a ciutats poloneses on van arribar els primers refugiats, i des d'on va passar després a altres zones d'Ucraïna.

Rússia dona un ultimàtum per a la rendició dels ucraïnesos a Mariúpol

L'atac s'ha produït hores abans que Rússia instara els militars ucraïnesos a Mariúpol a rendir-se a canvi de garantir-los la vida. La ciutat de l'est del país està assetjada per les forces russes, però continua sense controlar un focus de soldats ucraïnesos que resisteixen des de la planta metal·lúrgica d'Azovstal, als quals han donat aquest ultimàtum.

Així ho ha anunciat en una declaració el cap del Centre de Control de Defensa Nacional de la Federació Russa, el coronel general Mikhaïl Mizintsev, segons l'agència oficial Tass.

"Donada la situació catastròfica que s'ha desenvolupat en la planta metal·lúrgica d'Azovstal, a més de guiar-se per principis purament humans, les forces armades russes ofereixen a militants de batallons nacionalistes i mercenaris estrangers des de les 06:00, hora de Moscou, el 17 d'abril de 2022 detindre qualsevol hostilitat i deposar les armes. A tots els que deposen les armes se'ls garanteix la preservació de la vida", diu el comunicat.

Mentrestant, els 120.000 civils que romanen en Mariúpol viuen en una situació desesperada, sense aigua ni menjar. Les alarmes antiaèries han sonat durant la nit del dissabte i segons la premsa ucraïnesa les forces russes continuen atacant els civils desarmats i bloquegen l'arribada de l'ajuda humanitària.

També et pot interessar

stats