Rússia tallarà el gas a Dinamarca aquest dimecres per negar-se a pagar en rubles

Gazprom ja ha tallat el gas als Països Baixos, Polònia, Bulgària i Finlàndia pel mateix motiu

Gazprom talla el suministre de gas a Europa a través del gasoducte polac Yamal
Gazprom talla el subministrament de gas a Europa / Shutterstock

El gegant gasístic rus Gazprom ha confirmat que aquest dimecres talla el gas a les companyies Ørsted, principal grup energètic de Dinamarca, i a Shell Energy Europe, que subministra gas a Alemanya, per negar-se totes dues a pagar pel combustible en rubles.

"L'empresa danesa Ørsted ha informat a Gazprom Export que no té la intenció de fer pagaments pel gas subministrat en rubles, d'acord amb el decret presidencial del 31 de març", ha assenyalat la companyia russa en el seu compte de Telegram.

Gazprom ja ha tallat el gas als Països Baixos, Polònia, Bulgària i Finlàndia pel mateix motiu.

L'esquema ideat pel president rus, Vladímir Putin, per a esquivar les sancions occidentals obliga els clients estrangers de països "inamistosos" —entre altres, tots els de la Unió Europea— a obrir dos comptes especials en Gazprombank. En una han d'ingressar els diners pel gas rus rebut en euros o dòlars, que després el converteixen en rubles en la borsa de Moscou i transfereixen al segon compte en la divisa nacional de Rússia.

La firma danesa ha informat que Rússia no podrà tallar el subministrament de manera directa, ja que no hi ha un gasoducte de Rússia a Dinamarca, sinó que aquest país l'obté a través d'Alemanya.

De fet, Gazprom ha informat hui que Shell Energy Europe li ha notificat que no pretén efectuar pagaments en rubles en virtut del contracte de subministrament de gas a Alemanya.

També et pot interessar

stats