Rússia ataca Kíiv amb drons i aconsegueix impactar en una infraestructura crítica a Lviv

La contraofensiva ucraïnesa entra en la seua tercera setmana amb un resultat mixt davant la superioritat aèria i les quilomètriques línies defensives de Rússia

Militars ucraïnesos disparen des d'un tanc capturat anteriorment de les tropes russes, en un camp prop de la ciutat de Bakhmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Militars ucraïnesos disparen des d'un tanc capturat anteriorment de les tropes russes, en un camp prop de Bakhmut, regió de Donetsk, Ucraïna / Serhii Nuzhnenko (Reuters)

Rússia ha atacat la matinada de dimarts Kíiv amb trenta drons kamikaze iranians, 28 dels quals han sigut destruïts per les defenses antiaèries ucraïneses, però ha aconseguit impactar en un una “infraestructura crítica” a la ciutat de Lviv, a l'oest d'Ucraïna, segons informen aquest dimarts les autoritats militars ucraïneses.

A més de Kíiv i Lviv, les forces russes també han atacat Zaporíjia, al sud-est del país i més prop del front. “Els objectius dels atacants han sigut les comunicacions, propietats i equips de la indústria agrícola i ramadera i un popular lloc de vacances”, segons l'administració militar de la zona.

Les defenses antiaèries ucraïneses també han abatut tres drons a la província de Mikolaiv, al sud d'Ucraïna.

La contraofensiva ucraïnesa entra en la tercera setmana

La contraofensiva ucraïnesa ha entrat en la tercera setmana amb un resultat mixt davant la superioritat aèria i les quilomètriques línies defensives de Rússia, especialment a l'est i a la regió sud-oriental de Zaporíjia, on es concentren les batalles més dures i on Moscou ha enviat reforços.

El balanç ucraïnés fins al moment són huit xicotetes localitats reconquistades al sud de Donetsk i a Zaporíjia, l'última Piatikhatki, que va ser presa després d'una dura batalla, segons testifica un vídeo publicat pel comandant en cap de les Forces Armades d'Ucraïna, Valeri Zalujni.

Situació difícil a l'est

La viceministra de Defensa, Hanna Maliar, ha reconegut que la situació a l'est “és difícil”, perquè Rússia du a terme una ofensiva en les direccions de Líman (Donetsk) i Kúpiansk (Khàrkiv) “i tracta de llevar-nos la iniciativa”.

Per a això ha “concentrat un nombre important de les seues unitats en l'est, especialment les d'assalt aerotransportat”, va dir.

Per contra, les tropes de Kíiv, que intenten arribar a les ocupades ciutats de Berdiansk i Melitópol per a trencar el corredor terrestre creat al llarg de la mar d'Azov, han fet retrocedir les forces russes a Zaporíjia a una distància de set quilòmetres i han alliberat 113 quilòmetres quadrats.

El ministeri rus de Defensa no ha reconegut la pèrdua de cap localitat i continua afirmant diàriament que repel·leix els atacs ucraïnesos.

Objectiu: el mar d'Azov

Des de Piatikhatki els ucraïnesos poden arribar a Vasilivka, per on passa una important carretera que condueix cap al sud a Melitópol, prop del mar d'Azov, que constitueix un important nuc logístic i de proveïment de les tropes russes.

Des d'Oríkhiv, les tropes de Kíiv espenten també cap al sud, on es troba Tokmak, del qual parteixen dues carreteres a Melitópol i Berdiansk, respectivament.

El camí cap a aquests punts estratègics a Zaporíjia no serà fàcil, no obstant això, per a l'Exèrcit ucraïnés.

Un mapa interactiu que actualitza sovint Brady Africk, del departament de premsa de l'American Enterprise Institute i analista d'intel·ligència de fonts obertes, mostra una densa línia defensiva al sud d'on es produeixen actualment els enfrontaments més forts, especialment entorn de Vasilivka i Tokmak.

Rússia va començar a alçar l'octubre passat una extensa línia defensiva, que comença a Crimea, passa pel sud i l'est d'Ucraïna i s'allarga en el costat rus de la frontera fins a Bielorússia. La defensa russa consisteix en fortificacions, dents de drac, trinxeres, fossats antitancs i mines, entre altres obstacles.

Kíiv ja ha reconegut que és difícil avançar, perquè Rússia ha augmentat el nombre d'atacs amb artilleria i morters, així com els bombardejos aeris i ha reforçat les direccions de Zaporíjia i Donetsk, per a frenar als ucraïnesos.

El reforç de Rússia amb helicòpters i homes al sud-est

La intel·ligència britànica ha assenyalat que en els últims deu dies Rússia probablement ha començat a reubicar elements del grup de forces Dniéper de la riba esquerra del riu homònim per a “reforçar els sectors de Zaporíjia i Bakhmut”, al Donbass.

Londres ha apuntat també a imatges que mostrarien que més de vint helicòpters addicionals s'han desplegat a l'aeroport de Berdiansk, a uns cent quilòmetres de la primera línia del front.

El Regne Unit creu que Rússia pot haver obtingut un avantatge temporal al sud, especialment amb helicòpters d'atac que empren míssils de més abast contra objectius terrestres.

També et pot interessar

stats