Primer revés del partit de Boris Johnson després de l'escàndol del Partygate

Els conservadors perden dos escons que es repartiran laboristes i liberaldemòcrates en les eleccions parcials d'Anglaterra

Imatge d'arxiu del Primer Ministre del Regne Unit, Boris Johnson
Imatge d'arxiu del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson / Reuters

El Partit Conservador del primer ministre britànic, Boris Johnson, ha perdut els dos escons que es disputaven aquest dijous a Anglaterra per a substituir els diputats locals de la Cambra dels Comuns. És una dura garrotada que arriba poc després del Partygate, com es coneix popularment l'escàndol que va esclatar arran de les festes celebrades il·legalment a les oficines del govern britànic a Downing Street en plena pandèmia, i que reforça la tendència que ja s'havia començat a dibuixar en altres votacions recents.

Els laboristes i els liberaldemòcrates han fet seus els dos escons que estaven en joc, en les circumscripcions de Wakefield (nord d'Anglaterra) i Tiverton & Honiton (sud-oest). La derrota dels tories, que havien guanyat els dos seients en les eleccions generals de 2019, posa en dubte la gestió del cap del govern, que s'ha convertit en el centre de les crítiques pel Partygate.

Arran d'aquest revés electoral, el president honorari del Partit Conservador, Oliver Dowden, ha presentat aquest divendres la dimissió amb efecte immediat perquè, segons afirma en una carta adreçada a Boris Johnson, "algú ha d'assumir la responsabilitat".

A Wakefield, el candidat laborista Simon Lightwood, nou propietari de l'escó per aquesta circumscripció a la Cambra dels Comuns, ha destacat que la seua formació està "fent progressos" per a reconstruir el denominat "mur roig" —les circumscripcions tradicionalment laboristes en les quals Johnson va aconseguir bons resultats el 2019— i recuperar "la confiança de l'electorat". En aquest districte els laboristes han obtingut el 47,9% dels vots, mentre que els tories n'han tret el 30%.

A Tiverton & Honiton, zona tradicionalment conservadora situada al comtat de Devon, el candidat liberaldemòcrata Richard Foord ha aconseguit l'escó amb el suport del 52,9% dels votants. Els conservadors han quedat per darrere, amb el 38,5% dels suports.

Aquestes dues eleccions han tingut lloc després que l'antic diputat per Wakefield, Imrad Ahmad Khan, dimitira per haver sigut condemnat a mesos de presó arran d'una agressió sexual a un adolescent. El condemnaren a 18 mesos de presó i l'expulsaren del Partit Conservador. D'altra banda, l'exparlamentari de Tiverton & Honiton, Neil Parish, va renunciar després d'eixir a la llum el fet que havia accedit a vídeos pornogràfics en el Parlament.

Aquest castic en les urnes situa el partit de Boris Johnson en una posició difícil i evidencia la caiguda de suport que ha patit el mandatari, qui recentment va haver de plantar cara a una moció de censura interna promoguda per la seua pròpia formació arran del Partygate. Encara que el premier conservador va aconseguir superar aquest obstacle, veus expertes recalquen que els diputats tories seguiran amb atenció el que ocórrega en els comicis de les dues circumscripcions de cara a les eleccions generals de 2024.

El primer ministre ha dit aquest divendres en una declaració als mitjans des de Ruanda, on assisteix a una reunió de la Mancomunitat Britànica de Nacions (Commonwealth) que ha d'"escoltar" el missatge de l'electorat i ha assenyalat que els resultats són un reflex de "moltes coses", en particular del cost de vida. "És absolutament cert que hem tingut alguns resultats difícils en les eleccions parcials. Han sigut, crec, un reflex de moltes coses, però hem de reconéixer que els votants estan passant per un moment difícil en aquest moment", ha apuntat.

També et pot interessar

stats