Reunió d’urgència de l’OTAN per la invasió d'Ucraïna

Alguns països han demanat activar l’article 4 del tractat perquè la integritat territorial, la independència política o la seguretat d'algun d'ells es veu amenaçada

otan04042019.mp4
Cimera de l'OTAN en una imatge d'arxiu
25 de febrer 2022 - 07:00

L'OTAN ha convocat aquest divendres una cimera virtual de líders davant la invasió "planejada" d'Ucraïna per part de Rússia, després d'haver manifestat diversos aliats sentir-se amenaçats, va anunciar aquest dijous el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg.

“Aquesta és una invasió deliberada, a sang freda i llargament planejada”, va assegurar el polític noruec en una roda de premsa.

Va indicar que en la reunió que va celebrar dijous el Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l'OTAN, Romania, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Bulgària, Txèquia i Polònia, van demanar l'activació de l'article 4.

L'article 4 del Tractat de Washington, document que va constituir l'OTAN, indica que els membres de l'Aliança es consultaran quan, segons el parer de qualsevol d'ells, la integritat territorial, la independència política o la seguretat d'algun d'ells es vera amenaçada.

Aquest article refereix només a reunions d’urgència i deixa per a l’article 5 possibles mobilitacions militars.

“Rússia ha atacat Ucraïna. Aquest és un brutal acte de guerra. Els nostres pensaments estan amb el valent poble d'Ucraïna”, va declarar, i va lamentar que el que portaven advertint durant mesos “ha succeït” malgrat “totes les crides a Rússia perquè canvie de rumb i dels incansables esforços per buscar una solució diplomàtica”.

“La pau en el nostre continent s'ha fet miques. Ara tenim una guerra a Europa, en una escala i d'un tipus que pensàvem que pertanyia a la història”, va asseverar.

Per a avaluar la situació, els líders aliats es reuniran per videoconferència i a ells s'uniran els de Finlàndia i Suècia, així com els presidents de les principals institucions de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats