Rescaten quatre persones a Turquia en el límit de la supervivència, cent hores després del terratrèmol

El sisme ha causat més de 21.000 morts a Turquia i Síria. Se superen les xifres del gran terratrèmol d'Istanbul el 1999

En imatge, la menor de set anys rescatada a la ciutat turca de Kahramanmaras
En imatge, la menor de set anys rescatada a la ciutat turca de Kahramanmaras / Stringer (Reuters)
10 de febrer 2023 - 11:28

Els equips de rescat de Turquia han aconseguit traure amb vida aquest divendres a la matinada quatre persones d'entre els enderrocs. Són salvaments en el límit de la supervivència, quan han passat quatre dies des del primer terratrèmol.

Una mare i el fill han sigut rescatats a la ciutat de Diyarbakir de les restes de sa casa després de més de cent hores sepultats, segons publica l'agència de notícies Anadolu. Són Sebahat Varli, de 32 anys, i Serhat, de 10. Per a traure'ls d'entre les runes han necessitat assistència mèdica. Ara estan ingressats en un hospital pròxim.

Hores abans, havien rescatat dues persones més, una dona de 26 anys a la regió de Kahramanmaras i una xiqueta de set anys a Hatay, en l'extrem sud del país. Per a arribar a la primera, han calgut catorze hores de retirada d'enderrocs. A la menuda l'han trobada uns bombers entre les restes d'un edifici col·lapsat. Els Cascos Blancs, l'associació de voluntaris que opera a la veïna Síria, no ha reportat el rescat de cap supervivent des de dimecres.

Les 21.000 morts superen les del sisme de 1999

L'últim balanç de les autoritats turques eleva a 18.342 persones la xifra de víctimes mortals, superant les dels terratrèmol d'Estambul del 1999, encara que s'estima que queden encara desenes de milers de persones sota els enderrocs. Més de 3.317 morts ofereix el recompte provisional a la veïna Síria. Els dos països sumen més de 75.000 persones ferides.

120.000 efectius de cerca i rescat treballen actualment sobre el terreny, esgotant l'última esperança. Unes 60 persones componen la dotació valenciana que, després del rescat de tres persones i superades les 72 hores que marquen el límit normal de supervivència, canvia l'estratègia. Segons Moisés Benlloch el president de l'ONG Intervenció, Ajuda i Emergències, que opera a la ciutat d'Adiyaman, ara atenen "alertes molt específiques en edificis concrets on se sospita que hi puga haver alguna persona viva" i, confirmat l'extrem contrari, amb els gossos, donar la seguretat per a "poder treballar amb maquinària pesant".

Crítiques contra la gestió d'Erdogan

Al mateix temps que s'esgoten les possibilitats de trobar supervivents, augmenta la desesperació i la ira entre part de la població per la lenta resposta del govern turc. El president del país, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, ha promés castigar els saquejadors que han assaltat botigues en les últimes hores, a vegades per la falta d'aprovisionament de recursos bàsics des de l'Estat. L'ajuda internacional està pal·liant la necessitat de la població en algunes zones, com la que presta l'ONG World Central Kitchen del cuiner espanyol José Andrés, que proporciona menjar calent als supervivents.

Erdogan, que ha reconegut algunes errades en la gestió del desastre, ha demanat paciència i unitat a la població. Molt criticat per la falta de previsió i per gastar els fons contra terratrèmols en autopistes i grans projectes, va assegurar el dijous que totes les cases esfondrades —unes 6.500— seran reconstruïdes en el termini d'un any. La tensió ha posat en dubte les eleccions presidencials previstes el 14 de maig, segons ha informat la premsa local citant fonts governamentals.

Imatge de la devastació del sisme a la ciutat turca de Kahramanmaras, on continua la cerca de supervivents
Imatge de la devastació del sisme a la ciutat turca de Kahramanmaras, on continua la cerca de supervivents / Stoyan Nenov (Reuters)

També et pot interessar

stats