El rellotge del judici final avança: el món s'acosta deu segons cap a l'apocalipsi

L'associació científica que gestiona el dispositiu ha desplaçat les manetes cap a la mitjanit, referència simbòlica del final de la humanitat, per la reactivació de l'amenaça nuclear arran de la invasió d'Ucraïna

El grup científic que gestiona el rellotge de la fi del món, anuncia que les manetes avancen cap a l'apocalipsi
El grup científic que gestiona el rellotge de la fi del món, anuncia que les manetes avancen cap a l'apocalipsi / Reuters

Queden noranta segons per a la mitjanit en el rellotge del juí final. Minut i mig per a l'apocalipsi. El grup d'experts que gestiona el dispositiu, una referència simbòlica que estima el risc d'una fi sobtada del món, ha decidit moure novament l'agulla, per primera vegada en tres anys. L'han desplaçada deu segons cap a les 24 hores, que marca el final de l'existència.

La reactivació de l'amenaça nuclear per la invasió d'Ucraïna ha sigut determinant en aquest moviment cap a la fi planetària. El Butlletí dels Científics Atòmics, una associació sense ànim de lucre amb seu a Chicago que gestiona el rellotge des de fa set dècades, ha destacat les afirmacions del president rus, Vladímir Putin, sobre el recurs a les armes atòmiques, però sobretot la desinformació que opera al país. "Si molts russos ni tan sols creuen que hi ha una guerra, és molt preocupant, perquè no exerceixen la pressió apropiada sobre els seus líders", ha advertit el físic Daniel Holz, copresident de la junta que decideix la posició de les manetes.

A més de la guerra, altres motius han pesat en el canvi d'hora, com la falta d'un acord per a tornar al pacte nuclear amb l'Iran, el risc de noves pandèmies sanitàries després de la covid-19 i la crisi climàtica.

El rellotge del judici final el va crear el 1947 un grup de científics que va participar en el projecte Manhattan per a desenvolupar les primeres armes nuclears durant la Segona Guerra Mundial, però s'oposaven a l'ús sobre la població civil. Formaren el Butlletí dels Científics Atòmics, entre els quals estava Albert Einstein.

En aquell moment, fa 75 anys, el rellotge se situava a set minuts de la mitjanit. El minuter va avançar cap a l'apocalipsi en paral·lel a l'escalada nuclear de la guerra freda i va arribar a estar a dos segons del final el 1953, coincidint amb les primeres proves termonuclears de soviètics i estatunidencs en el moment de màxima tensió entre les potències.

No obstant això, va invertir la inèrcia el 1991, arran el desmantellament de l'URSS i els tractats de no proliferació nuclear. Llavors marcava les 23:43, desset minuts de distància cap a la fi de la humanitat. Un temps que ha anat retallant-se en els últims anys.

Una junta de patrocinadors, en què es troben onze Premis Nobel, subvenciona la continuïtat del rellotge, l'hora del qual es revisa anualment. L'últim canvia d'hora pretén "sacsejar als líders perquè prenguen les decisions que cal prendre", segons ha explicat a Efe l'expresident colombià Juan Manuel Santos, membre del subgrup de la junta conegut com The Elders (els majors), que va crear l'expresident sud-africà Nelson Mandela, referència històrica del pacifisme.

També et pot interessar

stats