El Regne Unit exigeix des d'aquest dilluns tres PCR per a entrar al país

Fortes sancions per botar-se les proves i penes de fins a 10 anys de presó per mentir sobre el país d'origen.

Viatgers a l'aeroport de Heathrow
Viatgers a l'aeroport de Heathrow / Toby Melville (Reuters)

Viatjar al Regne Unit és, des d'aquest dilluns, molt més complicat i costós. Des de la mitjanit les persones que s'hi desplacen necessiten tres PCR consecutives, que han de pagar de la seua butxaca. Per a entrar al país, cal mostrar una prova amb resultat negatiu a l'aeroport, feta en les 72 hores prèvies. A continuació el viatger ha de passar deu dies en quarantena, durant les quals s'ha de fer, dues PCR més, en el segon i octau dia d'aïllament. Les proves s'han de contractar abans del desplaçament.

Les mesures són més dràstiques per als ciutadans de la llista roja en què el Regne Unit ha situat més de 30 països amb alta incidència de Covid-19, i on figura tota Amèrica del Sud i països com Portugal, Sud-àfrica o els Emirats Àrabs. En aquest cas els viatgers han de passar la quarantena obligatòriament sota control, en un dels hotels habilitats a l'efecte, pagant 1.750 lliures (1.994 €).

10 anys de presó per mentir sobre la procedència

El risc de botar-se les normes és elevat. Aterrar sense la PCR es castiga amb 500 lliures (573 euros). La multa per no fer-se el primer test durant l'aïllament al país puja a 1.000 lliures (1.140 € ). I es multiplica per dos (2.000 £; vora 2.300 €) en cas de reincidència. Anar-se'n de l'hotel assignat per al confinament, abans d'hora pot suposar multes que oscil·len entre les 5.000 £ i 10.000 £ (de 5.700 a 11.400 euros respectivament). I atenció, perquè mentir sobre l'historial de viatges, per a ocultar la procedència d'un dels països en la llista roja, pot comportar penes de fins a 10 anys de presó.

El govern de Boris Johnson ha justificat la duresa de les mesures en la necessitat d'aplanar la corba de contagis i protegir de les noves variants el país, que a les acaballes de gener es va convertir en el primer d'Europa que superava les cent mil morts per coronavirus.

El Regne Unit, que està en confinament quasi total des de principi d'any, comença a arreplegar els fruits del sacrifici. El país ha tancat la setmana consolidant la tendència a la baixa en els indicadors i amb un 26,5% menys d'hospitalitzacions. El primer ministre britànic, Boris Johson, presentarà d'ací a una setmana, el 22 de febrer, un pla de desescalada, en què s'ha marcat, com a objectiu prioritari, la reobertura de les escoles, el 8 de març.

També et pot interessar

stats