A la recerca de l'origen del coronavirus: la ratapenada de ferradura, la principal sospitosa

L'OMS inicia la seua missió sobre el terreny a Wuhan, primer lloc en què es va identificar el patogen a finals de 2019.

El mercat de Huanan, a Wuhan (Xina), està clausurat des de fa més d'un any
El mercat de Huanan, a Wuhan (Xina), està clausurat des de fa més d'un any / Reuters

Un equip internacional de tretze experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) comença aquest dijous a Wuhan (Xina) la seua missió sobre el terreny per a investigar l'origen del coronavirus, una vegada que ha conclòs la preceptiva quarantena de 14 dies que han passat en un hotel de la ciutat. Una missió complicada, amb retards i enfrontaments entre la Xina i els EUA, però que pot ser clau per a investigar, de manera independent, com es van originar els primers casos coneguts del virus que continua assetjant la humanitat.

Wuhan va ser el primer lloc del món en què es va identificar el patogen a finals de 2019 i ací els científics internacionals seguiran la pista dels primers contagis relacionats, suposadament, amb el mercat de peix i mariscos de Huanan, on es venien també animals salvatges. Els experts internacionals visitaran junt amb científics xinesos el mercat de Huanan, encara clausurat des de fa més d'un any, i altres llocs clau de la ciutat com l'Institut de Virologia de Wuhan i el seu laboratori P4 de màxima seguretat.

Gran part de la comunitat científica situa l'origen del SARS-CoV-2 en les ratapenades de ferradura, que habiten en molts llocs del món i són nombroses a l’Àsia. El material genètic del coronavirus que va causar la pandèmia és en un 96,22% igual al del coronavirus RaTG13, aïllat en una ratapenada de ferradura al sud del país asiàtic per científics xinesos. A partir de la ratapenada, alguns creuen que el virus va poder transmetre's a l'ésser humà directament i altres pensen que ho va fer per mitjà d'algun tercer animal, com el pangolí o la serp.

Identificar el pacient zero

També estan els qui consideren que el virus va poder adaptar-se als humans durant un temps prolongat fins aconseguir la gran capacitat de transmissió i contagi actual. L'equip de l'OMS haurà d'identificar primer el pacient zero i a partir d'ací estirar el fil per a comprovar quina d’aquestes hipòtesis és la correcta, encara que probablement es necessiten més missions i diversos mesos.

La missió també té previst examinar els registres dels hospitals a Wuhan o les mostres recollides d'aigües residuals i les donacions de sang, a més de visitar granges d'animals salvatges i entrevistar els primers pacients, que es van detectar entre el 9 i el 12 de desembre, segons les autoritats xineses.

"Totes les hipòtesis estan damunt la taula"

L'OMS estudia també les informacions que apunten l'aparició del virus en altres llocs abans que ho fera a la Xina, encara que això no invalida que comencen la seua missió a Wuhan. Aquest és un gran trencaclosques de 10.000 peces i no pots completar la imatge veient-ne només una", ha resumit el director d'emergències sanitàries de l'OMS, Mike Ryan. "Totes les hipòtesis estan damunt la taula i és massa prompte per a arribar a una conclusió sobre on va començar exactament el virus, si dins o fora de la Xina", ha afirmat Ryan.

L'equip d'investigació internacional desplaçat a Wuhan, integrat per membres de l'OMS i altres científics internacionals, inclou experts dels EUA, el Japó, Rússia, el Regne Unit, Holanda, Dinamarca, Alemanya, Austràlia, el Vietnam i Qatar, i està encapçalat pel danés Peter K. Ben Embarek, el principal expert en malalties de transmissió animal de l'organització amb seu a Ginebra.

També et pot interessar

stats