Rebelo de Sousa convoca eleccions anticipades a Portugal per al 10 de març

El país està sumit en una crisi política arran de la dimissió d’António Costa, investigat per corrupció

Declaració del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa
Declaració del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa / Carlos M. Almeida (Efe)
09 de novembre 2023 - 21:45

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha anunciat aquest dijous a la vesprada que dissoldrà el parlament i convocarà eleccions anticipades el 10 de març per a eixir de la crisi política oberta amb la dimissió del primer ministre, el socialista António Costa.

"Opte per la dissolució de l'Assemblea de la República i per la convocatòria d'eleccions el 10 de març del 2024", ha dit el mandatari en una declaració al país, l'endemà de presentar Costa la dimissió per una investigació en contra seua per suposada prevaricació, corrupció activa i passiva, i tràfic d'influències en negocis de liti i hidrogen.

Rebelo de Sousa ha explicat que ha optat per comicis anticipats per "decisió pròpia", per considerar que la victòria socialista del 2022 va ser personalitzada en la figura del mateix Costa i mantindre els socialistes governant amb un altre primer ministre seria una alternativa més "feble". A més, ha explicat que formalitzarà la seua decisió al desembre, després que s'haja aprovat el pressupost del 2024, per a garantir "la indispensable estabilitat econòmica i social" al país. També vol deixar temps al Partit Socialista per a designar un nou líder.

El cap de l'Estat ha agraït a Costa la seua faena al capdavant del govern, amb moments difícils com la pandèmia o les guerres a Ucraïna i l'Orient Mitjà, i ha assenyalat que desitja que s'aclarisca el cas judicial que l’ha portat a dimitir. "Espere que el temps, més prompte que tard, permeta esclarir el que ha ocorregut, en el respecte de la presumpció d'innocència, la salvaguarda del bon nom, l'afirmació de la justícia i el reforç de l'estat de dret democràtic", ha apuntat.

Des que es va instaurar la democràcia el 1974, després de la caiguda de la dictadura encapçalada per António de Oliveira Salazar, Portugal ha fet setze eleccions legislatives, de les quals la meitat han sigut avançaments electorals.

També et pot interessar

stats