Quatre morts i diversos ferits en un atac a un assentament prop d'Israel

Un dels presumptes autors d'aquest atac, d'origen palestí, hauria mort

Un personal de seguretat treballa al lloc d'un tiroteig amb quatre morts prop de l'assentament jueu d'Eli
Un personal de seguretat treballa al lloc d'un tiroteig amb quatre morts, prop de l'assentament jueu d'Eli / Ammar Awad / Reuters

Quatre persones han mort i sis han resultat ferides, una en estat crític, després d'un atac amb trets prop d'un assentament israelià a la Cisjordània ocupada, segons ha informat l'exèrcit d'Israel en un comunicat.

Un dels presumptes autors d'aquest atac, d'origen palestí, hauria sigut assassinat per arma de foc, mentre que les forces de seguretat encara busquen una segona persona, segons ha confirmat el Canal 12 de notícies d'Israel. Els funcionaris palestins no han confirmat immediatament la mort.

L'ONU demana investigar "la creixent violència dels colons israelians"

Miloon Kothari, membre d'una comissió d'investigació pel Consell de Drets Humans de l'ONU, ha assegurat que "l'augment de la violència dels colons jueus a Cisjordània ocupada és una gran preocupació” i ha anunciat plans per a investigar més a fons.

Cisjordània, entre els territoris presos per Israel en la guerra de l'Orient Mitjà del 1967 i que els palestins busquen com el seu estat, ha vist un augment de la violència durant els últims quinze mesos amb la intensificació de les incursions israelianes, enmig d'una sèrie d'atacs palestins al carrer.

Funcionaris nord-americans i europeus també han plantejat repetidament la qüestió dels atacs de colons contra els palestins, que han assolit nivells rècord el 2022 i han continuat augmentant amb el govern nacionalista-religiós del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que va prendre possessió al gener, accelerant l'expansió dels assentaments.

El COI acusa Israel d'imposar restriccions a la societat palestina

El Comité d'Informació de l'ONU (COI) s'ha dirigit al Consell de Drets Humans, amb seu a Ginebra, acusant el govern d'Israel "d'imposar restriccions creixents als grups de la societat civil palestina". Per la seua part, Israel, que va deixar el seu seient buit, va dir en un comunicat del seu ministre d'Afers Estrangers, Eli Cohen, que el COI era una "taca a l'ONU i al Consell de Drets Humans".

En la mateixa reunió, l'aliat més pròxim d'Israel, els Estats Units, va emetre una declaració en nom de 27 països on criticava el COI, que, inusualment, té un mandat obert. Els Estats Units van abandonar-lo el 2018 pel que van descriure com el seu "biaix crònic" contra Israel, i només es van incorporar completament l'any passat. Kothari va replicar més tard: “Mentre l'ocupació continue, les Nacions Unides han de continuar investigant amb rigor la situació i, per tant, ens agradaria veure una posta de sol de l'ocupació israeliana”.

El COI es va obrir l'any 2021. El Consell no pot prendre decisions legalment vinculants, però les proves arreplegades per les investigacions que estableix de vegades són utilitzades pels tribunals internacionals.

També et pot interessar

stats