La quarta onada perd força a Europa mentre avança la vacunació i alguns països comencen a desescalar

Portugal entra en la penúltima fase de la desescalada amb la reobertura dels comerços i l'interior dels bars; Itàlia es prepara per a relaxar restriccions dilluns.

Un home passa per davant d'una terrassa a Porto (Portugal)
Un home passa per davant d'una terrassa a Porto (Portugal) / Violeta Santos Moura (Reuters)

Després de vora tres mesos, la quarta onada del coronavirus comença a donar senyals de remissió a Europa mentre que, en paral·lel, avança la vacunació per a immunitzar la ciutadania. La millora de la situació epidemiològica ha portat alguns països, com ara Portugal, a continuar relaxant restriccions i fer passos endavant en la desescalada. 

Portugal reobri l'interior dels bars

Amb la pandèmia encarrilada (441 contagis i tres morts l'últim dia), Portugal entra aquest dilluns en la tercera i última fase de la reobertura, que afecta els centres comercials i l'interior dels locals de restauració en quasi tot el territori. Tornen a alçar la persiana cinemes, teatres i sales d'espectacles, totes les botigues i establiments comercials. Bars i restaurants, que fins ara sols podien atendre la clientela en terrasses, poden fer-ho des d'aquest dilluns a l'interior. A més, tot l'alumnat portugués major de quinze anys reprén les classes presencials -els menors ja havien tornat a les aules-, inclòs l'estudiantat universitari. 

Les excepcions, però, es reserven per a sis dels 308 municipis que conformen Portugal. No passen a la fase següent perquè superen una incidència de 120 casos per 100.000 habitants durant un mes i mantindran les regles actuals: a penes obert el xicotet comerç, gimnasos, museus, perruqueries i restauració només en terrasses. Quatre poblacions més retrocedeixen a la fase anterior, la primera, perquè superen els 240 casos per cada 100.000 habitants. Suposa el tancament del comerç i l'hoteleria -només amb lliurament a domicili o venda de café a la porta-, i sols perruqueries i llibreries es mantenen obertes.

Itàlia es planteja desescalar

Itàlia, per la seua banda, es prepara per a relaxar les restriccions a partir del dilluns 26 d'abril. Una desescalada que el govern de Mario Draghi defensa amb l'argument que els contagis es mantindran a ratlla, a pesar de les advertències de la comunitat científica que la corba epidemiològica s'alçarà. En l'últim balanç de diumenge, el país ha registrat 12.694 nous contagis per coronavirus i 251 decessos, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. A més, ja s'han superat els quinze milions de persones vacunades amb almenys una dosi. 

"Qualsevol creixement de la corba es veurà després de dues o tres setmanes. Quan es relaxen les limitacions, és normal que l'epidèmia torne a augmentar, llevat que intervinguen factors externs, com l'expansió de la vacunació", assegurava diumenge el cap de Prevenció del Ministeri de Salut i membre del Comité Tècnic Científic (CTS), Gianni Rezza, en declaracions al diari La Repubblica. L'expert estima que la tendència actual de la corba de contagis cau lleugerament a la baixa però adverteix que Itàlia continua tenint una incidència "bastant alta", amb "180 casos setmanals per cada 100.000 habitants" i "les UCI continuen congestionades". Per contra, el subsecretari de Salut, Pierpaolo Sileri, subratllava en La Stampa que "les reobertures són irreversibles" i que l'executiu italià no haurà de tornar a tancar perquè "la campanya de vacunació avança" i es mira amb optimisme els resultats aconseguits en països com el Regne Unit o Israel. 

La vacunació, clau en les xifres del Regne Unit

Precisament, el Regne Unit, el país més avançat a Europa en la immunització contra la Covid-19, continua arreplegant els fruits de la campanya de vacunació. Les autoritats sanitàries britàniques han reportat les últimes 24 hores només deu morts, la xifra més baixa des del principi de setembre, i 1.882 nous positius. Més del 47% de la població ha rebut ja almenys la primera dosi i vora el 14% ha completat la pauta i està protegida contra el virus. 

El pitjor, a França

La pitjor situació, a hores d'ara, està a França. Amb una incidència acumulada de 762 casos per cada 100.000 habitants les últimes dues setmanes -segons registres del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties-, les unitats de cures intensives del país continuen saturades i freguen els 6.000 pacients, setze més dels que hi havia dissabte. Els ingressos en planta superen els 30.000. En l'últim balanç de les autoritats sanitàries, aquest diumenge, es registren 140 víctimes mortals del coronavirus, una xifra que cau respecte a la mitjana de 300 anotada en les darreres setmanes. 

També et pot interessar

stats