Quan el papa Benet XVI va visitar València

Van ser vint-i-sis hores de visita marcades per sentiments contraposats: il·lusió, però també tristesa a causa de l'accident de metro de Jesús

Benet XVI a València

Era el 8 de juliol de l’any 2006. Les 11 i 39 minuts. Benet XVI tocava terra valenciana en la primera visita a Espanya. L’esperaven els reis en aquell moment, Joan Carles I i Sofia, i dos mil pelegrins. Feia un any que era papa i complia la promesa del seu antecessor: portar a València la Trobada Mundial de les Famílies. 

Van ser vint-i-sis hores de visita marcades per sentiments contraposats: il·lusió, però també tristesa. Sobretot per la desolació que provocà el tràgic accident de metro en què moriren 43 persones. En arribar, el sant pare els va recordar: “Aquests dies acompanya en el dolor les famílies que ploren pels éssers estimats”.

L’accident va ser el 3 de juliol, cinc dies abans d’arribar el papa. Benet XVI va fer la primera parada a l’estació de Jesús, símbol de la tragèdia. D'allí es va traslladar a la catedral. 

L'emoció va esclatar quan es va trobar amb els familiars de les víctimes de l’accident del metro a la basílica de la Mare de Déu. A la plaça, els fidels el sentiren parlar en valencià. 

Però el gran bany de masses l’esperava a la ciutat de les Arts i les Ciències, on es va celebrar la Trobada Mundial de les Famílies. En la missa de diumenge, el papa va utilizar el Sant Calze i va defendre el model tradicional de família. Prop de milió i mig de persones participaren en les celebracions.  

També va tindre moments d'intimitat, com el passeig pel terrat del palau Arquebisbal. I com un turista més, també va menjar paella. 

Però quan el pontífex s'acomiadava de la ciutat amb els braços oberts i l’avió s’enlairava rumb al Vaticà, començava un altre episodi. Perquè la visita de Benet XVI va permetre a la trama Gürtel, liderada per Francisco Correa, fer una de les seues corrupteles més grans i embutxacar-se més de tres milions d’euros. L’Audiència Nacional va condemnar a penes de fins a quinze anys de presó 19 dels 23 acusats pel desviament de fons públics durant la visita del papa a València. 

També et pot interessar

stats