La pujada d'aranzels dels Estats Units a la Xina ja és efectiva

El gegant asiàtic ha publicat un informe que destaca les tensions comercials amb Washington.

El president dels EUA, Donald Trump, i el president de la Xina, Xi Jinping
El president dels EUA, Donald Trump, i el president de la Xina, Xi Jinping / Reuters

L'anunci de Donald Trump d'augmentar els aranzels a les exportacions xineses s'ha fet realitat amb l'entrada en vigor d'una pujada que arriba fins al 10% en alguns productes procedents d'aquest país. Això suposarà un sobrecost de 200.000 milions de dòlars per a la Xina.

Així, Trump ha intensificat la seua política proteccionista per a mantindre l'hegemonia econòmica i continua augmentant la pressió sobre el comerç exterior, alhora que es tensen les relacions comercials i governamentals. 

Segons un informe publicat per l'executiu xinés, aquesta decisió suposa "un dany greu en les relacions comercials que hem desenvolupat durant anys amb el treball conjunt dels dos governs, i una amenaça seriosa al sistema multilateral d'intercanvis i els principis del lliure comerç".

En aquest mateix informe s'assegura que aquestes tensions comercials amenacen el sistema de lliure comerç mundial i que la política d'"Amèrica primer", "ha abandonat les normes fonamentals del respecte mutu i les consultes igualitàries que guien les relacions internacionals".

Pequín, que ha interpretat la pujada de les taxes com una pressió per a la seua economia, també ha aplicat pujades a l'entrada de productes nord-americans, en aquest cas per valor de 60.000 milions de dòlars.

Les empreses europees a la Xina han qualificat els aranzels de ‘bogeria econòmica'

La Cambra de Comerç de la Unió Europea a la Xina ha qualificat de ‘‘bogeria econòmica’’ la decisió dels Estats Units d’aplicar una nova tanda d’aranzels a béns xinesos importats per valor de 200.000 milions de dòlars.

‘‘Considerem que el que estan fent els Estats Units ara mateix és una bogeria econòmica. Açò no ajudarà a afrontar els problemes que hem identificat, considerem que es necessita més compromís per a resoldre’ls’’, ha lamentat en roda de premsa a Pequín Mats Harborn, president de la cambra. Harborn ha reconegut que l’organisme que presideix està ‘‘també molt frustrat’’ per la falta de progrés que hi ha hagut en les reformes del gegant asiàtic, però considera que ‘‘és un error dir que no està passant res [...], que la Xina ha deixat de fer reformes’’.

També et pot interessar

stats